Yazarlar Birliği PEN’in Almanya şubesi Başkanı Johano Strasser, Türkiye’deki fikir özgürlüğü ihlâllerini ve 301 uygulamalarını eleştirerek, geçen üç yıl içinde bin kadar yazarın hukukî takibata uğradığını söyledi. Strasser, “Fikre karşı kısıtlamalar olduğu sürece Türkiye, AB’ye üye olamaz” dedi.
Yazarlar Birliği PEN’in Almanya Şubesi Başkanı Johano Strasser, Türkiye’de geçen 3 yıl içinde bin kadar yazarın hukukî takibata alındığını, haklarında dâvâ açıldığını belirterek, Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesini eleştirdi. Strasser, “Fikre karşı kısıtlamalar olduğu sürece Türkiye, Avrupa Birliği’ne üye olamaz” dedi. Almanya’nın Frankfurt şehrinde “Hayali Doğu-Hayali Batı: Medeniyetler Ötesinde Düşünmek” adlı bir sempozyum düzenlendi. Sempozyum, yarın başlayacak olan 2008 Frankfurt Kitap Fuarı’nın onur konuğu olan Türkiye’den gelen yetkililer tarafından düzenleniyor. Frankfurt Belediye binasında önceki gün başlayan organizasyonda, çoğunluğu Türkiye’den olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden önde gelen akademisyen ve yazarlar Doğu-Batı medeniyetleri arasındaki ilişkiler üzerinde görüşlerini dile getirdi. 2008 Frankfurt Kitap Fuarı’nın onur konuğu olan Türkiye, bu sempozyumla sanat, kültür ve edebiyatının yanı sıra entelektüel yönünü de uluslar arası camiaya tanıtma fırsatı buldu.
Sempozyumun selamlama konuşmasını Frankfurt Belediyesi adına Alexandra Prinzessin von Hannover yaptı. Frankfurt’un uluslararası kimliğine dikkat çeken Prinzessin von Hannover, “Ne kadar birbirimizi tanırsak o derecede bir birimiz hakkındaki ön yargılarımız azalır” dedi. Katılanların büyük kısmının Türkiye’den olduğunu hatırlatan Hannover, Türkiye’nin entelektüel birikimine parmak bastı. Türkiye adına ise selamlamayı Ulusal Yürütme Komitesi’nden yazar ve çevirmen Tanıl Bora yaptı. Bora, sempozyumunu Türkiye’nin entelektüel birikim ve enerjisinin bir ifadesi olduğunu söyledi. Sempozyumun açılış konuşmalarında şair ve yazar Murathan Mungan ile, Almanya PEN Başkanı Johano Strasser söz aldı.
Yazarlar Birliği PEN’in Almanya şubesi Başkanı Johano Strasser, konuşmasının hemen başında Türkiye’de fikir özgürlüğü ihlalleri konusunda şikâyette bulundu. Türkiye’de geçen 3 yıl içinde bin kadar yazarın hukuki takibata alındığını, haklarında dâvâ açıldığını anlatan Strasser, Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesini eleştirdi. Strasser, “Fikre karşı kısıtlamalar olduğu sürece Türkiye, Avrupa Birliği’ne üye olamaz” dedi.
Türkiye’de bu alandaki sıkıntıların giderilmesi gerektiğini söyleyen PEN-Almanya Başkanı, Doğu ve Batı medeniyetlerinin karşılıklı olarak etkileşim içinde olduğunu ve birbirilerinden bir şeyler aldığını kaydetti. Nazi zulmünden kaçan Alman akademisyenleri anlatan Strasser, Avrupa’nın kendi uygarlığını kurarken özellikle Arap ve Pers kaynaklarından istifade ettiğini savundu. “İlk insan hakları sözleşmesi MÖ 534 yılında Mezopotamya’da yazılmıştır” diyen PEN-Almanya Başkanı, “Amerika’nın aynı topraklara özgürlük getirme vaadinin anlamsız olduğunu” ifade etti. Sempozyuma Türkiye, Almanya ve dünyanın diğer ülkelerinden önemli isimler katıldı. Konuşmalar Türkçe, Almanca ve İngilizce olarak yapıldı. Günün sonunda “İncesaz” adlı topluluk tarafından konser verildi.
|