YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ABD’ye gelme amaçlarından en önemlilerinden birinin, Türkiye’deki meslek yüksekokullarının durumlarını düzeltmek ve prestijlerini arttırmak amacıyla ABD’deki meslek yüksekokullarıyla işbirliği yapmak olduğunu söyledi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan ve beraberindeki heyet, Türkiye ile ABD arasında yükseköğretim alanındaki ilişkileri güçlendirmek amacıyla ABD’ye yaptıkları ziyaret kapsamında Washington, Maryland, Delaware’de yoğun temaslarda bulundu.
ABD’ye, Türkiye’deki meslek yüksekokullarının içinde bulundukları durumu düzeltmek amacıyla işbirliği için geldiklerini belirten Prof. Dr. Özcan, meslek yüksekokullarının Türkiye’de prestijlerinin üniversitelere göre daha düşük olarak algılandığını ifade etti. Özcan, meslek yüksekokullarının Türkiye’de daha çok “ara eleman yetiştiren okullar” şeklinde görüldüğünü belirterek, en başta “ara eleman” yerine “teknik eleman” sözcüğünü kullanmayı yeğlediklerini kaydetti. Prof. Dr. Özcan, şöyle konuştu:
“Aslında meslek yüksekokulları ekonomimizin motoru durumundadır. Eğer bu okullar ekonominin ve sanayinin istediği elemanları yetiştirse Türkiye’de pek çok şey hallolacaktır. Eğer bir kısım öğrencimizi, lise mezunumuzu, üniversiteye değil de meslek yüksekokullarına yönlendirebilirsek o zaman üniversite kapısı önündeki ağır yükten de epeyce kurtulmuş olacağız. Yapılabilecek şeylerden en iyisi meslek yüksekokullarının iyi çalıştığı ülkelerden yardım almaktı. Zaten 1998 yılından beri ABD’deki meslek yüksekokullarıyla bir ilişkimiz var, onlarla öğrenci ve öğretim görevlisi değişiminde bulunuyorduk, fakat bunlar çok sınırlı ilişkilerdi, 5 öğrenci 10 öğretim üyesiydi, çok azdı. Buraya gelme amacımızdan bir tanesi de bunun alanını biraz genişletmek, en azından 50 öğrenci, 40-50 öğretim görevlisi yollamak.” Türkiye’de ABD’deki meslek yüksekokullarıyla programlarının karşılaştırılabileceği 7-8 okul olduğunu belirten Özcan, bu okullardan başlamak üzere “1 1” modelini genişletmeyi düşündüklerini bildirdi. Prof. Dr. Özcan, “Bunu yapabilirsek inanıyoruz ki meslek yüksekokullarının bu düşük prestiji ortadan kalkacak, çok aranan, sevilen okullar haline gelecektir” dedi. Prof. Dr. Özcan, “Seçtiğimiz bu 7-8 okuldan öğretmenler ve idareciler yazın buraya gelecek, yaz tatillerini burada geçirecekler ve sistemi öğrenecekler. Ondan sonra da 1 1’e başlayacağız. 2010’da İnşallah öğrencilerimizi buraya yollayacağız” diye konuştu.
Türkiye’de meslek yüksekokullarının sayısının 643’ü bulduğunu ve bunun biraz fazla olduğunu belirten YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, “Bölge ihtiyaçlarına bakılmadan açıldı bunlar ama şimdi biz meselâ iş adamlarından, endüstricilerden oluşan bir kurulun her okul için oluşturulmasını ve bundan sonra okul ve bu kurulun ortak çalışmasını istiyoruz. İş adamları ve endüstriciler neye ihtiyaçları olduğunu okula söylesinler” dedi.
|