Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, Atatürk Üniversitesi (AÜ) 2008-2009 akademik yıl açılış töreninde yaptığı konuşmada, 1982 Anayasasının değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Selçuk, ‘’Hukuk bilincinin geliştiği yerlerde 1982 Anayasası ile ülke yönetilmez. Çünkü bu anayasa, tekrar tekrar söylüyorum, kıyamet kopsa da biçimsel anlamda defolu bir anayasadır’’ dedi.
Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, ‘’Hukuk bilincinin geliştiği yerlerde 1982 Anayasası ile ülke yönetilmez. Çünkü bu anayasa, tekrar tekrar söylüyorum, kıyamet kopsa da biçimsel anlamda defolu bir anayasadır’’ dedi.
Selçuk, Atatürk Üniversitesi (AÜ) 2008-2009 Akademik yıl açılış töreninde yaptığı konuşmada, 1982 Anayasası’nın değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Söz konusu anayasanın hem içerik hem de nitelik olarak olumsuzluklar içerdiğini ifade eden Selçuk, şöyle konuştu: ‘’Hukuk bilincinin geliştiği yerlerde 1982 Anayasası ile ülke yönetilmez. Çünkü bu anayasa, tekrar tekrar söylüyorum, kıyamet kopsa da biçimsel anlamda defolu bir anayasadır. İrade özgürlüğüne ters bir biçimde kabul edilmiştir. İçerik açısından da öyledir. Neden, çünkü artık Türk halkı bu anayasa ile yönetilmek istemiyor. Haklılar da çünkü Türkiye anayasalı bir devlettir, anayasal bir devlet değil. Bu anayasada devlet öne çıkmıştır. Böyle bir anayasaya hukuk açısından anayasa diyemezsiniz. Bu ülke batının en güzel yasalarını almıştır ancak batı gibi yasaları uygulamamıştır. Türkiye’deki kavramların netleşmesi sağlanmadıkça hukuka bağlılık da sağlayamazsınız.’’ Türkiye’nin yanı başındaki demokrasiye daha yeni geçen ülkelerin demokraside Türkiye’yi geçtiğini ifade eden Selçuk, ‘’Onların bitirdiği tartışmalara biz daha yeni yeni başlıyoruz. Avrupa Birliği yolunda da ilerleme yavaş oluyor. Ağır çekim var. Bunu aşmamız lazım. Demokrasimize baktığımız zaman ise demokrasimiz nefes darlığı çekiyor. Demokrasi nefes darlığı çektiği sürece devletteki bazı fırsatçılara gün doğuyor’’ diye konuştu. Mevcut siyasi partiler yasası ile demokrasinin gerçekleştirilemeyeceğini de kaydeden Selçuk, ‘’Seçim yasasının da değiştirilmesi lazım, değiştirmezseniz bazı sonuçlarına katlanırsınız. Yasama organı yürütme organını denetler. Türkiye’de bu mümkün değildir’’ şeklinde konuştu. 27 Mayıstan bugüne kadar 24 siyasi partinin kapatıldığına dikkati çeken Selçuk, şöyle devam etti: ‘’Seçim yasası değiştirilmelidir. Çünkü her dönemde parti genel başkanlarının istediği aday seçilirse bu denetim güçten ibaret olur. Temsil bunalımının en büyük nedeni budur. Seçim yasasını değiştireceksiniz insanlar kendi milletvekillerini seçecekler. Bunu yapmadığınızda yasama organın yürütme organı tarafından kuşatıldığını görürsünüz. Erkler ayrılığını kesinlikle gerçekleştirilemez.’’ Selçuk, batı ülkelerinin ceza kanunu üzerinde yıllarca çalışarak hazırladığını belirterek, ‘’İtiraf etmek zorundayım çok iyi niyetle hazırlanmasına rağmen Türk Ceza Yasası olmamıştır. Bu üzücü bir durumdur’’ dedi.
|