TÜRK araştırmacılar, son yıllarda Avrupa Birliği’nin (AB) bilim ve teknoloji referans merkezlerinde boy göstermeye başladı.
TÜBİTAK AB 7. Çerçeve Programı (ÇP) Ulusal Koordinatörü Hüseyin Güler, Avrupa’nın bilim ve teknoloji politikalarının belirlenmesinde ve uygulanmasında referans merkezi olan Avrupa Ortak Araştırma Merkezi’nin(JRC) AB’ye katılım sürecindeki ülkelere bilimsel ve teknik destek sağladığını ve böylece Avrupa Araştırma Alanı’nın (ERA) oluşmasına katkı sağladığını ifade etti. JRC’nin Belçika’da ‘’Referans Araçlar ve Ölçümler Enstitüsü’’, Hollanda’da ’’Enerji Enstitüsü’’, Almanya’da ‘’Transuranyum Elementleri Enstitüsü’’, İtalya’da ‘’Vatandaşların Korunması ve Güvenliği Enstitüsü’’, ‘’Sağlık ve Tüketicilerin Korunması Enstitüsü’’, ‘’Çevre ve Sürdürülebilirlik Enstitüsü’’, İspanya’da da ‘’İleri Teknolojik Çalışmalar Enstitüsü’’ olmak üzere toplam 7 enstitüsünün bulunduğunu anlatan Güler, bu enstitülerde Avrupa’dan çok sayıda araştırmacının çalıştığını belirtti. Merkezin araştırmacılara doktora ve doktora sonrası burslar, kıdemli bursiyerlik, projelerde iş birliği, ulusal uzman pozisyonları, çalıştaylar ve eğitimler gibi fırsatlar sunduğunu anlatan Güler, JRC’nin ayrıca kuruluşlara da kurumsal iş birliği, teknoloji transferi, kuluçka hizmeti gibi etkinlikleri bulunduğunu söyledi. Güler, merkezin toplam bütçesinin de 1,75 milyar avro olduğunu kaydetti. Hüseyin Güler, JRC’de 1-3 yıl süreli doktora bursu, 3-24 ay süreli kıdemli bursiyerlik, 30 yaşından genç bilim insanları için 3-12 ay süreli staj, kamu kuruluşu, uluslararası bir sivil toplum örgütü, özel sektör ve kar amacı gütmeyen gönüllü kuruluşlarda çalışan uzmanlar için 1-4 yıl süreli burslar bulunduğunu belirtti. Türkiye’nin ÇP’ye katılmasıyla JRC’de araştırmalar yürüten Türk araştırmacı sayısının 30’un üzerine çıktığını ifade eden Güler, bu araştırmacıların 1-4 yıl arasında bu merkezlerde kaldığını ve Türkiye’ye geri döndüklerini ifade etti.
TÜBİTAK’ın da son yıllarda Türk araştırmacıların JRC ile etkileşiminin arttırılması için çeşitli işbirlikleri yaptığını anlatan Güler, bunların sonucunda Türk araştırmacıların JRC enstitülerindeki iş olanaklarından yararlanabildiğini kaydetti.
Güler, TÜBİTAK ve JRC arasında 2007 yılında imzalanan protokol çerçevesinde TÜBİTAK’ın da Türk araştırmacılar için aylık bin 500 dolar ile 2 bin dolar arasında değişen burslar verdiğini söyledi. Protokol kapsamında, yılda 20’ye kadar Türk araştırmacının bir yıl süre ile JRC Enstitüleri’nde doktora veya doktora sonrası araştırma yapabildiğini bildiren Güler, bu yılın ilk döneminde hem JRC hem de TÜBİTAK’tan kabul alan 11 araştırmacının çalışmalarını JRC’de sürdüreceğini, bu rakamın da giderek artmasını beklediklerini ifade etti. Güler, şunları kaydetti:
‘’Türk araştırmacılar JRC’de edindikleri deneyimlerini Türkiye araştırma alanının gelişimi için kullanmaya başladılar. Bu enstitülerdeki ziyaretlerimizde Türk araştırmacılarla karşılaşmaktan memnuniyet duyuyoruz ve araştırmacılarımızın sayısının artacağını düşünüyoruz. JRC’de diğer ülkelere standart araştırmacı pozisyonu belirlenirken yalnızca Türk araştırmacılar için TÜBİTAK ve JRC arasında 2007 yılında imzalanan protokol çerçevesinde 42 pozisyon açıldı. TÜBİTAK olarak amacımız Avrupa Birliği ile daha çok Türk araştırmacısının entegre olmasına katkı sağlamak ve 7. ÇP’deki performansımızı daha da yukarılara çekmek. Çünkü bu enstitülerde görev alan araştırmacılar, ya çerçeve programlarında yer alıyorlar ya da projelerdeki bilim insanları ile birlikte araştırma yapıyorlar.’’
|