PROF Dr. Aziz Konukman, Başbakan’ın ve hükümet etkililerinin malî krizden Türkiye’nin en az etkilenecek ülke olacağına dair sözlerinin gerçeği yansıtmadığını düşündüğünü söyledi.
Krize tedbir şart
Türkiye ekonomisinin en kırılgan noktasının cari açık olduğunu ve bu rakamın en son 50 milyar dolar olarak telâffuz edildiğini belirten Konukman, bu açığı finanse eden sıcak para ve doğrudan sermaye akımının düşmesinin bile ekonomiyi sarsacak sonuçlar doğuracağını vurguladı. Hükümetin 2008-2010 dönemini kapsayan AB Katılım Öncesi Ekonomik Programı’nda kriz öngörmediğini, Devlet Planlama Teşkilâtı’nın 2008 programında da kriz öngörüsünün yer almadığını hatırlatan Konukman, “Hükümetin B planı yok” dedi.
Konukman şunları kaydetti: “Krizi zaten yaşıyoruz. Yılın ikinci çeyreğindeki büyüme oranı yüzde 1,9. Hükümetin ani panik psikolojisini önlemesi, bir yandan mevcut sıcak paranın Türkiye’ye demirlemesini sağlarken, bir yandan da cari açığı azaltmak için yapılabilecekleri tartışmaya başlaması gerek. Küçük mevduat sahiplerini koruyacak mevduat garantisine ihtiyaç var. En önemlisi, krizin etkilerine karşı yapılabilecekleri, toplumsal tartışmaya açmak; parlamentoda da tartışmaya başlamak. Bu tartışma ani panik psikolojisini önleyebilir. Tartışmanın kendisi, önlem önerilerinden de önemli.”
|