İzmir Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Bayram Talay, sanayicilerin önünü göremediğini, daha önce yıllık fuar programları yaparken artık bir ay sonrasının bile görülemediğini belirterek, “Türkiye’de 2-2,5 yıldır adı konmamış bir kriz var” dedi.
Sanayici maliyet altında eziliyor
EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, elektriğe yapılan zamların sanayiciyi zor durumda bıraktığını belirterek, ‘’Yılbaşından beri gelmiş yüzde 60 zammı, hangi müşteriye nasıl yansıtırsınız? Dünyada fiyatlar gerilerken, siz zam yapacaksınız. Mümkün değil’’ dedi. Konuya ilişkin açıklama yapan Taşkın, sanayiciler olarak aynı lafları söylemekten bıktıklarını belirterek, söylenenlerin dinlenmediğini iddia etti. Durumun böyle gidecek zannedildiğini bildiren Taşkın, ‘’Halbuki gitmiyor. Tahliller, değerler bozuk çıkıyor. Sanayicinin verdiği her türlü tehlike sinyallerini ne yazık ki dikkate aldıramıyoruz’’ dedi.
Her zamla bir grup firmanın daha çok batağa battığını, maliyetlerle baş edemez hale geldiğini, bir grup firmanın ihracat pazarlarını kaybettiğini dile getiren Taşkın, ‘’Çok yakın zamanda ihracat rakamlarımızın da aynı artışlarla gitmediğini göreceğiz. Bu bizi çok üzüyor. Sanayiciler olarak artık maliyetlerimizin altında eziliyoruz’’ dedi.
Taşkın, sanayiciler olarak dile getirdikleri sıkıntıların dikkate alınmamasının nedenini ‘’Ülkenin hesabının kitabının olmayıp açık verilmesi, bütçelerin denk getirilmesi için zam yapmak zorunda kalınması, 5 sene zam yapmayıp dönem övünülüp şimdi artık zam yapmadan gidilmeyeceğinin görülüp zam yapılması’’ sözleriyle anlattı.
Zamların fiyatlara yansımasının mümkün olmadığını bildiren Taşkın, ‘’Öyle bir noktaya geliyorsunuz ki, sıfır noktası. Ya zararına çalışıp kapat ya da zammını yansıt, pazarını kaybet, yine kapat. Yani iki taraftan da kıstırılmış durumda oluyorsunuz. Yılbaşından beri gelmiş yüzde 60 zammı, hangi müşteriye nasıl yansıtırsınız? Dünyada fiyatlar gerilerken, siz zam yapacaksınız. Mümkün değil’’ diye konuştu. Bayram tatilinin 9 güne çıkarılmasını da eleştiren Taşkın, ‘’Bu ay 9 gün bayram tatili var. Ayın üçte biri yok. Yani siz bütün maliyetlerinizi üçte bir çalışmamakla kapatacaksınız. Bu mümkün değil. Bayram tatillerinin gözden geçirilmesi gerekli. Allah sanayicinin yardımcısı olsun’’ dedi.
‘’BUNUN ACISI, ÇIKACAK’’
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş ise yılbaşından bu yana elektrik zamlarının yüzde 60’ı, doğal gaz zamlarının yüzde 30’u geçtiğini, döviz kurlarının gerilediğini bildirerek, ‘’Bu tabloda sanayicinin üretmesi bekleniyor. Bu artışlarla kim nasıl ayakta durabilir?’’ diye konuştu. Büyüme rakamlarının 1,9 çıkmasına şaşırmamak gerektiğini dile getiren Uğurtaş, sanayicinin bu maliyetlerle üretim yapma şansı kalmadığını, yapmaya çalışanların da sermayesinden tükettiğini söyledi.
Uğurtaş, şöyle devam etti: ’’Bunun acısını 6 ay ile 1 buçuk sene içinde yaşayacağız. Gelinen noktada sanayiciler için ciddî bir işten çekilme yaşanmasından, ciddî bir işsizlikle karşı karşıya kalınmasından endişe ediyoruz. Acilen tedbirlerin alınması, özellikle de enerji politikalarının belirlenmesi lâzım. En azından TRT payı, belediye tüketim, aydınlatma, enerji fonu gibi vergilerin kaldırılması lâzım. Yüzde 50’lerin üzerindeki zamlar için çözüm olmaz ama niyet belli etmek önemli.’’
3 ay sonra elektrik fiyatının ne olacağın belli olmadığını dile getiren Uğurtaş, ‘’6 ay sonrasına fiyat vermek zorunda olan sanayici, enerji fiyatının ne olacağını bilmeden, en büyük girdi hammaddenin yanında enerji iken, nasıl fiyat verecek?’’ dedi. Hilmi Uğurtaş, yapılan zamların fiyatlara yansıtılamadığını, çünkü dünyada bir gerileme olduğunu kaydederek, ‘’Pazarlar yüzde 3-4 gerilerken, Uzak Doğunun ciddi rekabet baskısı varken hiçbir sanayicinin yansıtma şansı yok. Fiyatlarımız gerilerken maliyetlerimiz artıyor, kur yerinde sayıyor’’ diye konuştu.
ADI KONMAMIŞ BİR KRİZ VAR
Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (ASAD) Başkanı Bayram Talay da doğal gaz ve elektriğin büyük bir girdi maliyeti olduğunu, zamların birçok fabrikanın zor duruma düşmesine, kapasitelerin yüzde 50 indirilmesine hatta kapanmasına yol açtığını, bunun da işsizliği arttıracağını söyledi.
Talay, sanayicilerin önünü göremediğini, daha önce yıllık fuar programları yaparken artık bir ay sonrasını bile görülmediğini dile getirerek, ‘’Türkiye’de 2-2,5 yıldır adı konmamış bir kriz var’’ dedi. 2-3 yıldır aynı fiyatlarla iş yapıldığını, fiyatların dibe vurduğunu ifade eden Talay, ayakta duracak firma sayısının çok az olduğunu söyledi. Talay, sanayi bölgelerine özel katkı paylarının verilmesi, sektörel bazda teşviklerin uygulanması gibi tedbirlerin alınmasını önerdi.
|