Sultan kebabı
MALZEMELER (6 kişilik)
1 kg. kuşbaşı kuzu eti
2 adet yufka
1 çay bardağı haşlanmış
bezelye
1 adet kabak
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber
Beşamel sos ıçın:
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı kaşar rendesi
HAZIRLANIŞI:
Tencerede tereyağı eritilir. Etler eklenip, suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur. Piyaz doğranmış soğanlar ilâve edilip, pembeleşene kadar kavrulur.
Bezelye, tavla zarı iriliğinde doğranmış havuç, patates, kabak, tuz ve karabiber eklendikten sonra, etlerin ve sebzelerin üzerini iki parmak aşacak kadar sıcak su ilâve edilir. Et yumuşayana kadar ağır ateşte pişirilir.
Yufkalar enine ve boyuna kesilerek, her yufkadan 4 eşit üçgen parça elde edilir. İki üçgen parça üst üste koyulup, bir kâsenin içine oturtularak, kenarları dışa taşırılır. Yufkaların içine, delikli kepçe ile suyu süzülen kebaptan bir kepçe koyulur. Yufkaların uçları, kebabın üzerine çevrilerek kapatıldıktan sonra, kâse ters çevrilir. Hafifçe yağlanmış fırın kabına yufka bohçaları çıkarılır. (Yağlı kâğıdın üzerine de koyulabilir)
Bir tavada yağ eritilip un eklenir. Sürekli karıştırılarak, un sararana kadar hafifçe kavrulur. Sıcak süt ve tuz eklenip sos koyulaşana kadar karıştırılır. İstenilen kıvama gelince ocaktan alınır.
Yufka bohçalarının üzerine 1 çorba kaşığı sos gezdirilip, kaşar rendesi serpilir. 200° ısılı fırında üzerleri hafifçe pembeleşene kadar pişirilir.
Sultan kebabı çayın yanında börek olarak veya çorbanın yanında yemek olarak misafirlere ikram edilebilir. Afiyet olsun.
|