"Gerçekten" haber verir 14 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Ya her şey normal gitmezse?

DEVLET Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Haydar Koçaker, ‘’her şeyin normal gitmesi halinde 2050 yılına kadar su problemi yaşamayacağımızı sistemin ona göre yapılandırıldığını söyleyebiliriz’’ dedi.

Koçaker, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yarı kurak bir iklim bölgesinde bulunduğunu bundan dolayı da sistemin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini, kurak periyotlarla yağışlı periyotu ayırmak zorunda olduğumuzu bildirdi. Koçaker, şunları kaydetti: ‘’Yağışlı periyot ile kurak periyot iyi belirlenmeli. İnsan oğluna verilen en büyük nimet aklın kullanılması. Var zamanda saklanması, yok zamanda tasarruf edilerek kullanılması. Doğanın kanununu değiştiremeyeceğimize göre, bize düşen görev var zamanda depolamak, yok zamanda da kullanmak ve de kirletmemek. Kirlettiğiniz anda olsa da kullanamazsınız.”

Şu anda yatırım programında 175 baraj ve gölet projesi olduğunu ifade eden Koçaker, 2013 yılında bu tesislerin büyük bir kısmını tamamlamış olacaklarını söyledi. Koçaker, 2013 yılına kadar suyumuzu depolanabilir, yönetilebilir ve gerektiği zaman kullanabilir hale getireceklerini belirtti. Şu anda Türkiye genelinde 66 milyar metre küplük bir su depolama kapasiteleri olduğunu dile getiren Koçaker, ‘’Yıllık ortalama 40 milyar metre küp su kullanıyoruz. Esasında 1.5 yıl kullanabileceğimiz suyu depolama imkânımız var. 175 adet depolama tesisini bitirerek, 2013’te su depolama kapasitemizi 90 milyon metre küpe çıkarmayı hedefliyoruz’’ dedi. Koçaker, içme sularında genellikle 40-50 yıllık projeksiyonların ele alındığını ifade ederek, ‘’Her şeyin normal gitmesi halinde 2050 yılına kadar su problemi yaşamayacağımızı sistemin ona göre yapılandırıldığını söyleyebiliriz. Bu durum hem içme suyu olarak hem sulama suyu olarak hem de endüstriyel kullanım suyu olarak geçerli’’ diye konuştu.

50 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

1924 yılından günümüze kadar 40 milyar dolarlık su yatırımının yapıldığını kaydeden Koçaker, “DSİ’nin ödeneği bu yıl 4,8 milyar YTL. Dolayısıyla geçtiğimiz yıla göre iki mislinden daha fazla. Bir sonraki yıl daha da fazla olacak. 2013 yılına kadar yapılacak kamu ve özel sektör yatırımları 50 milyar doları bulacak. Mevcut tesislerimizin büyük bir bölümünü tamamlamış olacağız. Ancak vatandaş, devlet hep beraber el ele vererek bir şeyler yapmak zorundayız.’’ Koçaker, Türkiye’nin toplamda kullanacağı içme suyu miktarının yılda 15 milyar metre küp olduğunu vurgulayarak, ‘’2050 yılı projeksiyonuna göre bizim 112 milyar metre küp depolanabilir suyumuz var. İçme suyunun yaklaşık 8 katı. Dolayısıyla içme suyu yönünden hiçbir problemimiz olmaz. Ancak sulama suyu ve endüstriyel kullanım yönünden mümkün mertebe daha az su tüketen bitkiyse bitki, teknolojiyse teknoloji kullanılmalı’’ dedi.

“Yeter ki vatandaşlarımız üzerlerine düşen görevi yerine getirsinler, biz bize düşeni yaparız’’ diyen Koçaker, suyu bilinçli kullanma konusunda biraz daha gayret etmemiz gerektiğini ifade ederek, ‘’suyu kullanma kültürümüzü çok iyi geliştirmeliyiz. Suyu temin etme, depolama, düzenleme kadar suyu kullamada çok önemli. Çünkü hepimiz su kullanacağız. İster içerek, ister yıkanarak, ister yıkayarak, ister sulayarak olsun’’ dedi. Barajlarda ki doluluk oranına da değinen Koçaker, geçtiğimiz yıllara oranla sulama ve elektrik üretmek için kullanılan barajlarda su seviyesinde ortalama yüzde 20 eksilme olduğunu belirtti. Koçaker, ‘’Bu azalmada bir önceki yılın kurak geçmesinin de etkisi var’’ diye konuştu.

14.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  DARBE İNSANLIK SUÇUDUR

  27 MAYIS VE 12 MART'TAN SONRA 3. KARA SAYFA

  ABD savaş gemisinin Montrö turu

  Kıbrıs’ta hava olumlu

  400 Yıllık Ramazan geleneği

  Mehmet Ağar taburcu oldu

  Su zengini de, fakiri de değiliz

  Sanayicinin elektrik zammı tepkisi

  Sağlık Bakanlığı, okulları yakından denetleyecek

  Ya her şey normal gitmezse?

  DLH, doğuya üç yeni havaalanı yapacak

  Sonbaharda bol yağış müjdesi

  Şahin: Kimseye özel muamele yok

  Gurbetçi 30 yıldır alışamadı

  Yeni metro vagonları hatta indirilmeye başlandı

  Kırıkkale’de “bomba var” yazılı paket paniği

  BTC Boru Hattı'ndaki arıza giderildi

  Yüksekova’da terörist cenazesi gerginliği

  Yayladağı kırsalında 17 kaçak yakaland

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır