12 Eylül askerî müdahalesinin yıldönümü sebebiyle Bilgi Üniversitesinde kurulan “Vicdan Mahkemesi”nde verilen kararda, “sanıkların, 12 Eylül’de askerî müdahale yaparak, anayasayı ihlâl etme suçunu işledikleri” belirtildi. “Sanıkların insanlığa karşı suç işledikleri” ifade edilen kararda, onlara verilebilecek en büyük cezanın demokratik bir anayasa yapmak olduğu bildirildi.
Darbeciler vicdanlarda mahkûm oldu
BİLGİ Üniversitesi Dolapdere Kampüsünde’ki sembolik mahkemede 12 Eylül darbesini yapan Kenan Evren ve Mili Güvenlik Konseyi üyeleri yargılandı. Dönemin mağdurlarının şahit olarak katıldığı sembolik mahkemede darbeciler vicdanlarda mahkûm edilirken, gerçek savcı ve hakimler de göreve çağırıldı. Mahkeme heyeti 5 sanık hakkında demokratik Türkiye için çalışmalarını ve demokratik ve yeni bir Anayasa yapmak için çalışmaları kararını verdi. 12 Eylül Vicdan Mahkemesi’nin açılış konuşmasını Hrant Dink’in Avukatı Fethiye Çetin yaptı. 12 Eylül’ün süreç olarak hâlâ devam ettiğini söyleyen Çetin, 1980 darbesinin çeteleşmenin, kanunsuzlukların ve demokrasi dışı faaliyetlerin çıkış noktası olduğunu ifade etti. Mahkemede Avukat Ergin Cinmen ve Prof. Dr. Ahmet İnsel tarafından hazırlanan iki ayrı iddianame okundu. Engin Cinmen hazırladığı iddianamede, 12 Eylül’ün birkaç yıl öncesinden itibaren bir kuyumcu titizliğiyle planlandığını ve yürürlüğe sokulduğunu söyledi. Ahmet İnsel tarafından hazırlanan iddianamede ise, Millî Güvenlik Konseyi üyelerinin bütün millete karşı suçlu olduğunun altı çizildi. 12 Eylül’ün Türkiye tarihinde kara bir leke olduğunu söyleyen İnsel, darbenin çağdaş ve demokratik bir ülkeye kavuşmanın önünü hâlen de tıkadığını kaydetti.
Sembolik mahkemede iddianamelerin okunmasının ardından dönem tanıklarına söz verildi. Tanıklardan yazar Adalet Ağaoğlu, Kemalizm’e çarpıcı eleştiriler yöneltti. Ağaoğlu şunları söyledi: “Cumhuriyet Kemalizm’i iyi olsaydı bu noktaya gelir miydik? Cumhuriyet devriminin raporları yalan söylemeseydi ‘ordu gençlik el ele’ demezdik. Türk Silahlı Kuvvetler bütçesi adım adım Meclis’te görüşülmelidir. Onun için ben TBMM ihtilâli istiyorum.”
Mehmet Ali Alabora, Neslihan Türkan, Harun Tekin, Rojin Ülker, Yıldıray Oğur, Semiha Kaya, Gökşen Şahin, Jaklin Çelik’ten oluşan mahkeme heyeti sanıklar Kenan Evren, Nurettin Ersin, Tahsin Şahinkaya, Sedat Celasun ve Necat Tümer hakkında kararını verdi. “Anayasayı ihlâl etme suçu” işlediklerini belirten mahkeme heyeti bu kişilerin insanlığa karşı suç işldeklerine işaret etti. 5 sanık hakkında onların yaptığı gibi vicdansız şekilde karar veremeyeceğini belirten mahkeme heyeti, “Bu kişilerin demokratik Türkiye için çalışmalarını ve demokratik ve yeni bir Anayasa yapmak için çalışmalarını karar veriyoruz.” ifadelerini kullandı.
|