TÜRKİYE Fırıncılar Odası Başkanı Halil İbrahim Balcı, Türkiye genelinde günlük üretilen ekmeğin 2 milyon 700 bin adedinin, satılmadan üretilen mekanlarda israf edildiğini söyledi.
Balcı, yaptığı açıklamada, Türkiye’de ekmeğin vatandaşların temel gıdası olduğunu kaydederek, insanların gerek üretimde gerekse tüketimde dikkatli davranmaları gerektiğini bildirdi. Türkiye’de kişi başına ortalama ekmek tüketiminin 333 olduğunu ifade eden Balcı, ‘’300 gramlık standart normal ekmekten 82 milyon üretiliyor. Bunun 4 milyon 66 adeti israf ediliyor. 200 gramlık normal ekmekten ise, 123 milyon üretiliyor. Bunun 6 milyon 14 bini israf ediliyor’’ dedi. Türkiye’de tüketilen ekmeğin tip, büyüklük ve özelliklerinin tespit edildiğini dile getiren Balcı, satılan ekmeğin yaklaşık yüzde 60’ının beyaz somun tipi ekmek, yüzde 40’ının da ağırlığı 300-1400 gram arasında değişen büyük ekmeklerin tercih edildiğini belirtti. Balcı, ‘’Türkiye üretilen ekmeğin büyük bir kısmı fırınlarda israf ediliyor. Bu da satıştan fazla üretim yapan esnaflardan kaynaklanıyor. Ekmeği satamadığı için de fırınlarda ekmek israf ediliyor. Yaklaşık 2 milyon 700 bin ekmek fırınlarda israf ediliyor. Yalnız fırınlardaki israf değil, vatandaşların da bu konuda duyarlı olması lazım. Bayatlayan ekmeklerini bir şekilde değerlendirmeliler’’ diye konuştu.
|