Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Manavgat bölgesinde 4 bin-4 bin 500 hektarlık verimli orman alanının zarar gördüğünü belirtti.
Kahveci “Orman yangını çok dağınıktı. Büyük bir alanda zarar var. En verimli ve en vasıflı 4 bin-4 bin 500 hektar orman alanımız yok oldu” dedi.
Temmuz’da 19 bin hektar orman yandı
Antalya'nın Manavgat ilçesinde 31 Temmuzda çıkan orman yangınının kontrol altına alındığınığı ve soğutma çalışmalarının yapıldığı bildirildi.
Çeşitli bölgelerden birbiri ardına gelen orman yangını haberleri Türkiye’nin yüreğini yaktı. Yüzölçümünün yüzde 27’sine tekabül eden 21.2 milyon hektar alanı ormanlarla kaplı ülkemiz, Temmuz ayının ilk günlerinden itibaren son yılların en büyük yangın felaketleriyle karşı karşıya kaldı. Kısa aralıklarla çıkan üç yangında yaklaşık 17 bin 700 hektar orman kül oldu. Ufak çaplı yangınlarla birlikte bir ayda bu miktar 19 bin hektara ulaştı. Yanan alanlar, yaklaşık 23 bin futbol sahası büyüklüğüne eşit.
“ATOM BOMBASI ATILMIŞ GİBİ”
Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuşlu, bölgede soğutma çalışmalarının sürdüğünü, bu çalışmaların arkasından zarar tespitine başlanacağını ifade etti. ‘’Yangın bölgeye adeta atom bombası atılmış gibi zarar verdi’’ diyen Kurtulmuşlu, yangın söndürmede birçok teknik kullanıldığını, havadan müdahalenin yanı sıra yer ekiplerinin iş makinesinden tarım aletlerine kadar birçok aleti kullanarak yangını söndürmek için çalıştıklarını söyledi. Kurtulmuşlu, yangında en büyük zararın ise fauna olarak adlandırılan hayvan çeşitliliğine ilişkin olduğunu belirterek, yöreye özgü keklikler, yırtıcı kuşlar, sürüngenler, akrepler, çakallar ve tilkilerin bir kısmının telef olduğunu ama asıl önemlisi bu hayvanların bundan sonra yaşayacak alanlarının da yok olduğunu vurguladı. Yangının ‘’tek iyi tarafı’’ bulunduğunu anlatan Kurtulmuşlu, bu ormanlarda kene kalmadığını ifade etti.
4 BİN HEKTAR ORMAN YOK OLDU
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, ilk belirlemelere göre, Manavgat bölgesinde 4 bin-4 bin 500 hektarlık verimli orman alanının zarar gördüğünü belirterek, şunları kaydetti: ‘’Orman yangını çok dağınıktı. Büyük bir alanda zarar var. En verimli ve en vasıflı 4 bin-4 bin 500 hektar orman alanımız yok oldu. En iyi vasıflı, en verimli ve emekle, kendi kendine yetişmiş orman alanlarımız zarar gördü. Yangın, makilik, tarım alanları ve taşlık alanlarda da zarara yol açtı.’’ Yangın kontrol altına alına alındığını ancak bölgede yangın tehdidinin devam ettiğine işaret eden Kahveci, “Çünkü hava sıcaklığı, nispi nemin düşük olması ve bu arada esen meltem ve poyraz, en ufak bir kıvılcımı büyük bir yangına dönüştürebilecek şartlar taşımaktadır. Onun için burada vatandaşlarımızın çok daha duyarlı olmasına ihtiyaç var” diye konuştu.
HAVA FİLOSU KURULACAK
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, olası yangınlarla mücadele için Çevre ve Orman Bakanlığı’nın kendi filosunu kurmak üzere harekete geçtiğini açıkladı. Eroğlu, şöyle konuştu: “Başbakan hava filosu kurma talimatı verdi. Özellikle yangın uçakları ve helikopteri kiralıyoruz. En azından Çevre ve Orman Bakanlığı’nın böyle filosu olmalı kanaatindeyiz. Bu konuda Ğenelkurmay ve Hava Kuvetleri’nden teknik bilgi alacağız.”
200 BİN YTL GÖNDERİLDİ
Bakan Eroğlu, yangında zarar gören vatandaşlar için valilikler emrine 200 bin YTL para gönderildiğini; evleri yananlara ilk etapta 2 bin, samanlıkları yananlara ise bin YTL para yardımı yapılacağını da ifade etti.
AYVACIK’TA 134 HEKTAR ZARAR GÖRDÜ
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesindeki orman yangınında 134 hektar alanın zarar gördüğü bildirildi. Yangın bölgesinde soğutma çalışmaları devam ediyor.
SOSYAL YARDIM MERKEZİ OLUŞTURULDU
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Manavgat ve Serik ilçelerinde etkili olan orman yangınında evleri yanan vatandaşlar için Sosyal Yardım Merkezi oluşturdu. Belediyeden yapılan açıklamada, Türkiye’nin her yanından vatandaşların yangınzedelere yardım etmek için 0 242 249 51 51 ve 0 242 326 57 84 nolu telefonları arayarak, yardımlarını Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda ulaştırabilecekleri kaydedildi.
|