Aksaray-Niğde sınırında bulunan, kalsiyum, sodyum ve bikarbonat açısından çok zengin olduğu için çeşitli hastalıklara iyi geldiği belirtilen Acıgöl (Narlıgöl), yerli ve yabancı turistler tarafından keşfedilmeyi bekliyor.
Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Afşin, yaptığı açıklamada, Aksaray-Niğde sınırındaki Narlıgöl ismiyle de bilinen Acıgöl’ün yaz ve kış mevsimlerindeki farklı tabiî güzelliğiyle ziyaretçilerini büyülediğini söyledi. Yaratılış harikası bir krater gölü olan Acıgöl’ün Kapadokya’nın ortasında yer almasına karşılık yeteri kadar bilinmediğini ifade eden Afşin, ‘’Suyunun kükürtlü olması sebebiyle göl, Acıgöl ismini almıştır. Etrafı dağlarla çevrili olan göl tipik bir krater gölüdür. Deniz seviyesinden yüksekliği 1365 metre olan göl çevresinde kaya oyma mekânlar ve peri bacası oluşumları bulunuyor’’ dedi.
Acıgöl’ün Aksaray’daki potansiyeli en yüksek jeotermal kaynak olduğunu anlatan Prof. Dr. Afşin, yaratılış harikası krater gölü Acıgöl’ün yapılacak yatırımlarla sağlık turizminde değerlendirilebileceğini bildirdi. Afşin, şöyle devam etti: ‘’Acıgöl kalsiyum, sodyum ve bikarbonat açısından çok zengindir. Buradaki kaynaklar çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılabilir. Acıgöl’de alınacak banyo, özellikle sedef başta olmak üzere romatizmal ve cilt hastalıklarının tedavisine uygundur. Uygun dozda kullanılarak helyoterapi imkânı sunar. Deri ve kan akımını arttırır. Çevresel damar direncini ve kan basıncını düşürür. Ödem çözülmesini sağlar. Kalp hızını düşürür. Toplar damar yetmezliğine, hiper tansiyon, romatizmal hastalıklar ve nörolojik hastalıklara iyi gelir.’’
|