Şeker hafızayı güçlendiriyor
YENİ yapılan bir araştırma anne-babaları biraz ürkütse de çocukları sevindirecek cinsten: “Şekerleme tarzı yiyecekler ve şekerli içecekler çocuklar için faydalı olabilir”
Araştırmacılar, şekerli içeceklerin ilkokul çağındaki çocukların hafıza ve konsantrasyonlarını olumlu etkileyerek geliştirdiğini ortaya çıkardı. Konunun incelendiği araştırmanın sonuçları, çok şekerli beslenme biçiminin hiperaktiviteye yol açtığı kanısıyla da çelişiyor.
Araştırmayı yürüten Prof. David Benton, “Şekerin hiperaktiviteye yol açtığına dair bir delil yok. Biz çalışmamızda, şekerin hafıza ve konsantrasyonu geliştirdiğini gösterdik” dedi. Beş ilâ on yaşları arasındaki çocukların beyinlerinin gelişimi için yetişkinlere oranla iki kat daha fazla miktarda glikoza ihtiyacı olduğunu anlatan Prof. Benton, diğer organların aksine beynin enerjiyi depolayamadığını ve doğrudan kan yoluyla aldığını söyledi.
Dokuz ve 10 yaşlarındaki 16 çocuğa yapay tatlandırıcı ya da glikozlu meyve suyu verilen araştırmada, glikoz tüketen çocukların hafıza testinde en az yüzde 10 oranında daha başarılı olduğu belirlendi. Bilimciler yine de, zihinsel gelişimin büyük porsiyonlardan ziyade küçük düzenli atıştırmalarla beslenmeyi öneriyorlar. (Taraf gazetesi, 20.07.2008)
Beyin ve beslenme için glikozun en uygun alınma şekli meyveler ve tabiî meyve sularıdır. Bu konudan işin önemini dikkat çekmek isteyen yazarın ünlü Antony Robbins kitabında , “arabanınız yoksa satın bir meyve sıkacağı alın, o sizi daha uzağa götürür” diyor. Zaten bütün doktorlar ve diyet uzmanları da meyve ve sebze ile beslenmeye dikkat çekiyorlar. Peygamberimiz de (asm) “sofranızdan yeşillik eksik olmasın” buyurmuşlardır.
Meyve ve sebzenin bol olduğu içinde bulunduğumuz şu yaz mevsimi beyin geliştirme imkânlarının arttığı bir dönemdir.
Hem okumak, hem gezmek, hem de bol glikoz ihtiva eden meyveler yemek çok yönlü geliştiren nimetlere gark olmak demektir. Geriye kalıyor şükrünü eda etmek.
|