İŞE başvurmanın birinci aşaması iyi bir CV hazırlamak. Geçen hafta bu konuyu ele almıştık.
İşe alımlarda işveren bazen onlarca bazen de yüzlerce kişiyi mülâkata çağırırlar. Firma mülâkatlarda aileye yeni bir birey kazandıracaktır. Bu aileye en yetenekli ve güvenilir yabancı bireyi aileye seçim yaparak sokmaktır. Mülâkat esnasında adayın şifreleri çözülüyor. Başvurduğu pozisyon için uygun olup olmadığı, işe katma değer sağlayıp sağlamayacağı, güvenilir olup olmadığı gibi sorularının cevabı burada.
İşverene CV’nizi daha önce zaten göndermiştiniz. Mülâkatta sizden istenen karşılıklı güven duygusudur. Yeteneklerinizin bu aile için uygun olup olmadığıdır. Bunun için de ilk birkaç dakika sizin için çok önemlidir. İlk birkaç dakika işverenin kanı size ısındı mı ondan sonrası kolay. Eğer ki tersi olursa işiniz zor. İlk izlenim değiştirilebilir ama bunu değiştirmek çok zordur.
MÜLÂKAT ÖNCESİ
*Başvurduğunuz firmayı görüşme öncesinde mutlaka araştırın. İnternetten, o sektörün içinde bulunan arkadaşlarınızdan iyice öğrenin. Mülâkat esnasında firmayı araştırdığınızı konuşmalarınızda belli edin. Olumlu etki oluşturacaktır.
*Muhtemel gelebilecek soruları çıkartın. Bu soruların cevabını prova yapın.
*Mülâkat öncesinde gideceğiniz yeri öğrenin. Mülâkata kesinlikle geç kalmayınız. İlk görüşmenizde mülâkata geç kalmanız negatif bir etki oluşturacaktır. Mülâkata on dakika öncesinde firmada olmanız sizi ortama adapte edecektir.
MÜLÂKATA GİDERKEN
*Mülâkat günü en önemli işiniz bu olsun. Bu işe odaklanın.
*Mülâkat sabahı güne erken başlayın. Görüşmeniz saat kaçta olursa olsun erken kalkın.
*Görüşmeye giderken abartıya kaçmadan düzgün bir kıyafetle gidin. Aşırı gösterişli, parlak kıyafetlerle gitmek, karşıdakinin insana zihinsel yeteneklerinize güvenmediğiniz mesajın verir.
*Mülâkata giderken yanınıza bir CV örneği, aldığınız sertifikaların aslını, yaptığınız işleri gösteren belgelerden ne varsa yanınıza alın.
MÜLÂKAT ANI
*Mülâkatta işverenin güvenini kazanmak en önemli unsurlardan biridir. Bundan dolayı CV’nizdeki yazılanlarla konuşmalarınızın farklılık göstermemesine dikkat edin.
*İlk görüşmenizde tebessüm çok önemlidir. Hiç kimse somurtan bir yüzle çalışmak istemez.
*Mülâkatta size yöneltilen sorulara dikkat! Sorulan sorular, hem yeteneklerinizi öğrenmek için hem de sizi daha iyi tanımak içindir. Bazen de sorulan sorularda çelişkili cevaplar verip vermemenizi öğrenmek için sorulur.
*Ne olursa olsun yalan söylemeyin. Kendinizde bulunmayan bir özelliği varmış gibi göstermek ardı arkası gelmeyen sonuçlar doğurur.
*Sorularının hepsini bilmek zorunda değilsiniz. Bilmiyorsanız bilmiyorum cevabını verin. Unutmayın her şeyi bilen bu devirde işsiz kalıyor.
*Özgüven mülâkatta çok önemlidir. Özgüvene sahip olmak için çok iyi bildiklerinize odaklanın, rahatlarsınız.
*Ücret beklentilerinize ve diğer konulara ilk mülâkatta girmeyin. Bunlar ikinci mülâkata bırakın.
*Mülâkat sonucunda şirketin nasıl bir eleman beklentisi içinde olduğunu anlarsınız. Firma size olumlu veya olumsuz olarak geri dönecektir. Bunu heyecanla merak ediyorsunuz. Firmaya kendi durumunuzu öğrenmek için aramayın. Bu size hiçbir artı kazandırmayacaktır. Aksine olumsuzluğa da yol açabilir. Yapmanız gereken benzer iş ilânlarına başvurmak.
|