Dyarbakır’da ekili tarım alanlarının kurumaması için Türkiye’de ilk defa yapılan uygulama ile Kralkızı Barajı’nda enerji amaçlı kullanılan 17 milyon 500 bin metreküp su Dicle Barajı’na, oradan da sulama için Devegeçidi Barajı’na aktarıldı.
DSİ 10. Bölge Müdürü Turkay Özgür, kuraklığı sulama mevsiminin başlangıcından itibaren gündeme aldıklarını ve sulama birlikleriyle bu konuyu sürekli değerlendirdiklerini söyledi. Sulama birlikleriyle çok güzel organizasyonlar gerçekleştirmeye çalıştıklarını aktaran Özgür, dönemi çiftçilerin lehine kullanabilmek, ekili ürünleri hasat mevsimine kadar götürebilmek için koordineli çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
Devegeçidi Barajı’nın 1972 yılından bu yana işletmede olduğunu, bu dönem özellikle Nisan ve Mayıs ayında yağış olmamasından dolayı barajda su sıkıntısının yaşandığını anlatan Özgür, barajda geçen yıl aynı dönemde yüzde 68,3 olan doluluk oranının yüzde 22’e kadar düştüğünü belirtti. Geçen yıla göre bu dönem suyun çok iyi yönetilmesi ve tasarruflu bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Özgür, şöyle dedi: "Bu yıl Türkiye’de ilk olan uygulamayı gerçekleştirdik. Devegeçidi Barajı çevresindeki ekili alanları kurutmadan, vatandaşların lehine sürdürülebilmek için barajı, Dicle Barajı’ndan 17 milyon 500 bin metreküp suyla destekledik. Bu Türkiye’de ilk defa uygulanıyor. Kralkızı Barajı’nda üretilen enerjiden bırakılan su Dicle Barajı’na, oradan da Devegeçidi Barajı’na aktarıldı. Yoksa bu dönem daha sıkıntılı geçecekti. Biz bunu aştık.’
SAKARYA NEHRİ DE KURUDU
Sakarya Nehri’nin Ankara’nın Polatlı ilçesi Yassıhüyük köyündeki ana yatağı tamamen kurudu. Ziraat Odası Başkanı ve köylüler kuraklığa dikkat çekmek için nehri karşıdan karşıya yürüyerek geçti. Küresel ısınma ve kuraklık Sakarya Nehri’nin Ankara’nın Polatlı ilçesi Yassıhüyük köyü ve çevresindeki kesiminin tamamen kurumasına sebeb oldu. Kuraklığın, vahşi sulama anlayışından kaynaklandığını savunan Belediye Başkanı, soruna acil çözüm bulunmasını istedi, Ziraat Odası Başkanı ve köylüler ise nehri karşıdan karşıya yürüyerek geçerek tehlikenin önemine dikkat çekti. Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik, yörede nehir suyunun tamamen çekilmesinin, küresel ısınmadan ziyade birliklerin vahşi sulama anlayışından kaynaklandığını bildirdi. Sakarya’nın suyunun kesildiğine hiç şahit olmadıklarını ancak geçen sene ve bu sene kesildiğini belirten Polatlı Ziraat Odası Başkanı Muzaffer Türkoğlu da, “Burası Sakarya Nehri. Sakarya’nın bir kolu değil ana yatağı. Ama gördüğünüz gibi kupkuru” dedi. Köy sakinlerinden Metin Avkan ise 60 yıllık çiftçi olduğunu, böyle kuraklık görmediğini belirterek “Suları yukarıda hapsediyorlar, salıvermiyorlar, ürün yanıyor. Şurada üç dekar sebzeyi sulamıyoruz. Pancarlarımız, soğanlarımız kuruyor. Millet yanıyor burada. Birkaç günümüz var, su gelmezse yandık” dedi.
|