MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) hazırladığı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri Sosyaekonomik Raporu’nda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin gelişmesi için Kalkınma Bakanlığı’nın kurulması gerektiği belirtildi.
MÜSİAD’ın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik hazırladığı sosyoekonomik rapor, MÜSİAD Genel Başkanı Ö. Cihad Vardan ve Danışman Prof. Dr. Hüner Şencan tarafından düzenlenen basın toplatısı ile açıklandı. Sektörel ve alt bölge analizlerinin farklı bölümlerde detaylı olarak incelendiği raporun ilk bölümünde, genel değerlendirme yapılırken, ikinci, üçüncü ve dördüncü bölümde nüfus, göç ve işsizlik verilerinin yanısıra tarım, sanayi, inşaat, ticaret, hizmet sektörlerine ilişkin göstergelerin ışığı altında bölgenin sosyoekonomik fotoğrafı çekiliyor ve birbirinden çarpıcı öneriler açıklanıyor. Raporda, bölgelerin kalkınması için 38 madde sıralanıyor.
Bölgenin kalkınması için, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Kalkınma Bakanlığı kurulması’nın gerektiği belirtilen raporda: “Her türlü gelişme, yatırım ve teşvikler Devlet Planlama Teşkilâtı yerine, bu bakanlık tarafından izlemeye alınmalıdır. Bakanlığın bütçesi, önceden belirlenen beş yıllık stratejik hedefleri gerçekleştirecek ölçüde yüksek tutulmalıdır. Bölgede kurulacak kalkınma ajansları da doğrudan bu bakanlığa bağlanmalıdır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kalkınma sorumluluğu bürokratlara değil, siyasilere verilmelidir. Siyasiler bu konuda doğrudan sorumlu olmalıdırlar” deniliyor.
Raporda getirilen diğer öneriler ise şöyle; Sanayi envanteri yapılmalı ve bilgiler paylaşılmalı, kalkınma ajansları devreye alınmalı, teşvik programları uzun süreli olarak uygulanmalı, üniversiteye girişler yeniden düzenlenmeli, üniversite bölümleri ihtiyaca göre açılmalı, sermayenin bölgede kalması sağlanmalı, bölgede enerji cazibesi oluşturulmalı, sınır ticareti geliştirilmeli, teşvik ve destek sistemleri zenginleştirilmeli, il kalkınma projeleri oluşturulmalı, organize sanayi bölgeleri güçlendirilmeli, serbest ticaret bölgeleri güçlendirilmeli, göçü durduracak çalışmalar hızlandırılmalı, şehircilik bilinci geliştirilmeli, yatırım ortamına belirginlik getirilmeli, kredi ve nakliye cazibesi sağlanmalı, GAP özel sektöre açılmalı, sulama rejimi oluşturulmalı, GAP’a kültürel boyut kazandırılmalı, navlun teşvik kapsamına alınmalı, arazi imkanları yeniden yapılandırılmalı, yan uğraşı alanları oluşturulmalı, mayınlı araziler tarıma kazandırılmalı, hayvancılık desteklenmeli, Bürokratik işlemler azaltılmalı, madencilik yatırımları canlandırılmalı, küçük HES’ler kurulmalı, sanayiye doğal gaz ulaştırılmalı, kaçak elektrik kullanımı düşürülmeli, inşaat sektörüne özel önem verilmeli, Sınır Ticaret Merkezleri için vakit kaybedilmemeli, ulaşım imkânları arttırılmalı, komşularla ortak fuarların sayısı arttırılmalı, yeni sınır kapıları açılmalı, bölgeye uçuşlar arttırılmalı.
|