YAPTIKLARI değişik faaliyetlerle dikkat çeken “Genç Siviller”, milletvekillerine yaptığı çağrıda, TBMM’nin ihtilâllerle hesaplaşmasını istedi.
“Türkiye Büyük Millet Meclisine Açık Mektup” başlığıyla yapılan açıklamada şöyle denildi: “Sayın Milletvekilleri, Genç Cumhuriyetimizin kısa tarihi askerî müdahalelerle dolu.
Türkiye’de bugüne kadar adı konmuş 5 askeri müdahale oldu. Hiç biriyle yüzleşilemedi. Hiç birinin hesabı sorulamadı. Yüzleşilemeyen, hesabı sorulamayan her darbe bir sonraki darbe ihtimalini meşrulaştırdı.
28 Şubat postmodern darbesinin ‘başarısı’ndan ilham alan bir grup komutanın da ‘sarıkız’ ve ‘ayışığı’ kod adlı iki darbe planladıkları ortaya çıktı. Darbeci komutanlardan birinin günlük tutma zaafı sayesinde bütün detaylarını öğrendiğimiz iki darbeyi ucuz atlattığımız sonradan anlaşıldı.
Günlükleri yayımladığı için kapatılan Nokta dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş’e açılan hakaret dâvâsı beraatla sonuçlandı. Mahkemeyi açan Özden Örnek ‘selâm verdi, borçlu çıktı.’ Günlüklerin kendisine ait olduğu mahkemece tesbit edildi. Günlüklerde adı geçen ‘sarıkız’ ve ‘ayışığı’ kod adlı iki darbe girişimi de en başta hükümete, iktidar partisine, daha sonra bütün meclise ve sonuç olarak da millet iradesine karşı yapılacaktı.
Türk Silâhlı Kuvvetlerinde siyasete müdahale etmek bir istisna değil gelenek. Askerî okullarda verilen standart eğitim kedisini siyasetin ve sivil dünyanın üzerinde gören subaylar üretiyor. Özden Örnek ve günlüklerinde adı geçen komutanlar darbe planı yapan ilk subaylar olmadıkları gibi son da olmayacaklardır.
Yaşadığımız bugünlerde evrensel ölçülerde saygın ve kalıcı bir demokrasiye sahip olmamız için savcılar, gazeteciler, kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşları; kariyerlerini hatta hayatlarını riske atarak yoğun bir mücadele veriyor.
Ergenekon dâvâsı 50 yıldır cesaret edilemeyen bir hesaplaşmanın adı olarak tarihe geçiyor. Ancak dünyada eşine az rastlanır ucubelikte çift başlı bir hukuk sistemimiz var. Emekli generallerin askerî hukuk sisteminin şemsiyesi altına çekilme ihtimali olduğu için Darbe Günlükleri’nin Ergenekon Dosyasına konulamadığı anlaşılıyor.
Bu mücadelede milletvekillerine tarihî bir görev düşüyor. Bütün milletvekillerini; Anayasa’nın 98, Meclis iç tüzüğünün 104 ve 105. maddelerinin kendilerine verdiği hak ve sorumluluğu yerine getirmeye, İstanbul Milletvekili Ufuk Uras’ın Darbe Günlükleriyle ilgili hazırladığı Meclis Araştırma Komisyonu teklifini imzalamaya dâvet ediyoruz.
Özellikle partisi kapatılmak üzere olan iktidar milletvekillerine çağrıda bulunuyoruz. Karanlık bulutları dağıtmak için bir güneşin doğmasını beklemeyin. Siz bir şey yapmazsanız güneş doğmayacak.
Eğer bu araştırma komisyonu kurulamaz ve darbecilerden meclis hesap soramazsa ‘sarıkızlar’ ‘ayışıkları’ hiç bitmeyecek.
Bu tarihi bir fırsat! Sizden önceki parlamenterlerin yapamadığını yapın. Her 10 yılda bir sizleri koltuklarınızdan etmek isteyenlere karşı cesur bir adım atma zamanıdır.
Sıranın size de gelmemesi için, imza atma sırası sizde.”
|