2007 Türkiye İnsan Hakları Raporu, T.C. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığınca açıklandı. Fendoğlu, Yeni Asya muhabirinin başörtüsü yasağı ve 301. maddeyle ilgili hak ihlallerinin raporda neden yer almadığı şeklindeki sorusu üzerine, “Bu konular medyada çok fazla yer aldığından onlara değinmedik” cevabını verdi.
BAŞBAKANLIK İnsan Hakları Başkanlığı tarafından açıklanan 2007 Türkiye İnsan Hakları Raporu’nda başörtüsü yasağı ve 301. maddeyle ilgili hak ihlalleri yer almadı. T.C. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığınca açıklanan, 2007 Türkiye İnsan Hakları Raporu’nun sunumunu Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu yaptı. Raporun 81 il ve ilçelerinin İnsan Hakları Kurulları ve tüm kamu kuruluşlarının katkılarıyla hazırlandığını aktaran Fendoğlu, raporun tepki raporu değil, geç kalınmış bir faaliyet olduğunu belirterek, “Bundan önce bu tip insan hakları raporlarını hep sivil toplum kuruluşları hazırlıyorlardı. Bu çalışmalar çok güzel çalışmalardı ama bizim de bu şekilde bir çalışma yapmamız gerekiyordu. Bu anlamda düşünüldüğünde, hazırlanan rapor bir ilktir” diye konuştu.
Raporda yer alan konu başlıklarını da açıklayan Fendoğlu, standartlara uygun olmayan nezarethanelerin hızla uygun hale getirildiğini ve 81 il ve ilçelerdeki insan hakları kurulları tarafından, hapishane ve çocuk yuvası gibi kamuya ait yerlerin on binden fazla denetlendiğini söyledi. Yaşanan hak ihlallerinin iyileştirilmesi için de çalıştıklarını söyleyen Fendoğlu, “Kamu kurumlarında çalışanlar insan hakları noktasında eğitilmektedir” dedi.
Kanadoğlu, 2007 yılında 1171 kişinin 1318 insan hakkı ihlali konusundan dolayı şikâyette bulunduğunu kaydederek, en çok şikeyette bulunulan üç kurumun da sırasıyla Belediyeler, Yargı-Adalet ve Emniyet olduğunu aktardı. Basın toplantısının ardından soruları cevaplayan Fendoğlu, başörtüsü yasağı ve 301. maddeyle ilgili hak ihlallerinin raporda neden yer almadığı şeklindeki sorumuz üzerine, “Bu konular medyada çok fazla yer aldığından onlara değinmedik” cevabını verdi verdi.
|