Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Anayasa Mahkemesi’nin kararı ile yükseköğretimde özgürlük ortamının sağlanabilmesi fırsatının kaçırıldığını söyledi.
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararını değerlendirdi. Anayasa değişikliğinin iptal kararına saygı duyduklarını belirten Koncuk, bununla birlikte tarihi bir fırsatın da kaçtığını kaydetti. Koncuk, “Başörtülü, başörtüsüz yükseköğretimdeki eğitim - öğretim özgürlük ortamının sağlanabilme fırsatını en azından şimdilik kaçırmış bulunuyoruz” diye konuştu. Koncuk, kararın üzücü olduğunu belirtti. “Türkiye’de bazı kararların nasıl verildiğini hepimiz yakından biliyoruz, o yüzden çok da şaşırdığımı söyleyemem” diyen Koncuk, şunları dile getirdi: “Ben yine de başörtüsü konusunda bir aklı selimin yakalanacağı umudunu taşıyordum ama maalesef bu umudumuz gerçekleşmedi. Tüm siyasî partilere ve kurum- kuruluşlara şu mesajı vermek istiyorum: Her problemimizi çözeriz. Birbirimizin varlığına saygı duymak zorundayız. Bu ülkede birlikte yaşamanın en temel gereği olan insana saygıyı ortaya koymak zorundayız. Başka türlü bir tavır, ülkede huzursuzluğu artırmadan başka bir işe yaramayacaktır.”
ŞAŞIRMAMAK MÜMKÜN DEĞİL
Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da, Anayasa Mahkemesi’nin kararını şaşırtıcı bulduğunu söyledi. Gündoğdu, “Acaba bu kararda, başörtüsünden rahatsızlık duyanların beklentisi ve baskısı mı etkili oldu, yoksa üniversitedeki kızların eğitim öğretim hakkı ve inanç hürriyeti birlikte ele alınarak mı verildi ?” diye sordu. Memur Sen ve Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Anayasa değişikliğinin iptali kararını değerlendirdi. Gündoğdu, “Yüzde 99 Müslüman olan ve Müslümanlığa ait bir inanç ile ilgili Anayasa Mahkemesi’nde verilen kararın; yargıçları Müslüman olmayan AİHM’in verdiği karar ile örtüşüyor olması bir soru işareti, hayret uyandırıcı” diye konuştu. Gündoğdu; hukukun işlediği ülkenin örfünü, adetini, inancını, değerlerini, dikkate alması gerektiğinin evrensel ilkelerde de yer aldığını söyledi. “Acaba bu kararda, başörtüsünden rahatsızlık duyanların beklentisi ve baskısı mı etkili oldu, yoksa üniversitedeki kızların eğitim öğretim hakkı ve inanç hürriyeti birlikte ele alınarak mı verildi ?” diye soran Gündoğdu, kararı şaşırtıcı olarak nitelendirdi. Gündoğdu şöyle devam etti: “Demek ki siyasetin, Meclis’in, sivil toplum örgütlerinin, milletin, başörtülü okumak isteyen kızların ve velilerin yargının bu bakışını aşması lâzım. Yargının, bunu inanç hürriyeti olarak görmesini sağlayıncaya kadar bunu ifade etmemiz lâzım. Karara, insanın şaşırmaması mümkün değil. Laikliğin doğduğu Fransa’da laiklik ünversitelerde kızların başörtüsü ile okumasının teminatı ama bizde laikliğe dayandırılarak başörtüsü yasaklanıyor.”
|