Başörtüsü özgürlüğüyle ilgili anayasa değişikliğinin iptal edilmesi, yargının, yasamanın yetkisini gasp ettiği şeklinde yorumlandı. NTV’de konuşan Prof. Ergun Özbudun “Yetki gaspı” derken, Prof. Ersin Kalaycıoğlu da “Anayasa Mahkemesi, siyasetin içindedir” tesbitinde bulundu. Yargıtay eski Başkanı Sami Selçuk da Prof. Özbudun’un görüşüne katıldığını belirterek, “Anayasa Mahkemesinin ne yürütmeyi durdurma yetkisi vardır, ne de bir anayasa değişikliğini biçimsel açıdan incelemenin dışına çıkarak esas, öz açısından inceleme yetkisi vardır” dedi.
Hukukçular: mahkeme yetkisini aştı
Başörtüsü serbestisine ilişkin Anayasa değişikliğinin iptal edilmesi, yargının, yasamanın yetkisini gasp ettiği şeklinde yorumlandı. Prof. Özbudun “Yetki gaspı” derken, Doç. Dr. Serap
Yazıcı “Mahkeme yetkisini aştı” dedi.
Anayasa Mahkemesi’nin üniversitelerde başörtüsüne serbestlik getirecek anayasa değişikliğini iptal etmesi, siyasi ve hukuki açıdan tartışmaya sebep oldu. Bu karar uyarınca, TBMM’nin anayasa değişikliği yapma yetkisinin kalktığı yorumu yapıldı. Prof. Dr. Ergun Özbudun, Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ve Eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, NTV-MSNBC canlı yayınında kararı değerlendirdiler.
Prof. Özbudun kararın çok tartışılacağını ifade ederek şöyle dedi:“Anayasa Mahkemesi üzerindeki tartışmalara yeni boyutlar katacaktır. Bundan sonra Anayasa Mahkemesi’nin etkinliği üzerinde farklı boyutlarda etki yapacaktır. Yasama organının değil kurucu organın yerine geçen bir karar almıştır. Bundan sonra TBMM’nin Anayasa’yı değiştirme yetkisi yoktur. Bunun Avrupa’da hiçbir örneği yoktur. Bu konuda büyük tartışmalar yaşanacaktır.”
Prof. Özbudun, bu karar ile AKP’nin kapatılması kararının ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini belirtirken, bugün kararı alanların parti kapatma davasında da karar vereceklerine dikkat çekti. Özbudun, “Böylece nasıl bir fikri yapıya sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Bu karardan sonra parti kapatma yönünde karar çıkarsa bu beni şaşırtmaz” diye konuştu.
Prof. Ersin Kalaycıoğlu da şu değerlendirmeyi yaptı: “Anayasa Mahkemesi, siyasetin içindedir. Anayasa Mahkemesi türbanı laiklikle kolay kolay ayrışmayacak bir hale getirmiştir. Siyasette çok derinlere inecek bir süreç başlamıştır. AİHM konuyla ilgili karar vermiştir. Ancak bu olay hukuken sona gelinmiş midir, bu konuda bir şey diyemem. Türbanın çözümü hukuki değildir.”
Doç. Dr. Serap Yazıcı da, “Anayasa Mahkemesi yetkisi olmayan bir alanda karar vermiştir. Anayasa Mahkemesi ya iptal karar verebilir ya da iptalin reddi kararını verebilir. Ancak bugün kendi yetkisini aşarak başka bir karar vermiştir” dedi.
Eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk da Prof. Özbudun’un görüşüne katıldığını belirterek “Yorum kurallarına uyacak olursak ben sayın Özbudun’un görüşüne katılıyorum. Yani anayasa mahkemesinin ne yürütmeyi durdurma yetkisi vardır ne de bir anayasa değişikliğini biçimsel açıdan incelemenin dışına çıkarak esas öz açısından inceleme yetkisi vardır. Bu son derece açıktır böyle bir yetkinin olması da zaten düşünülemez. Bu bakımdan ben sayın Özbudun’un görüşünü aynen paylaşıyorum. Anayasa mahkemesinin gerekçesini görmedik ama gerekçenin esası incelediği anlaşılıyor yani Anayasa Mahkemesi eski görüşlerini sürdürüyor demektir. Eskiden de buna benzer görüşler ileriye sürmüştü. Ve bu doğrultuda kararlar vermişti değişen bir şey olduğunu ben sanmıyorum. Buradan tabi çeşitli sonuçlar çıkarılabilir özellikle kapatma davasıyla ilişkisi kurulmaktadır. Ama ben bunun doğrudan doğruya bir ilişkisi olduğunu sanmıyorum İki dava farklıdır. Biri kapatma biri iptal davasıdır. Ayrı ayrı ele alınması lazımdır. Kapatma davası sürüyor. Daha fazla bir şey söylemeyi doğru bulmuyorum.” dedi.
|