Bağcılar Belediyesi, cumhuriyetin ilk yıllarında Kirazlı Köyü olarak kurulan ve bugün Bağcılar’ın merkezinde kalan Kirazlı Mahallesinde kiraz bahçesi kurdu.
Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, kiraz bahçesinin tanıtımı amacıyla düzenlediği basın toplantısında bahçenin kuruluş amacını, basın mensuplarına kiraz ağaçlarının önünde anlattı. Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Bağcılar’ın Türkiye’nin her yöresinden göç alan İstanbul’un en büyük ilçelerinden birisi olduğuna dikkat çekerek, ilçeye göçle gelip yerleşen vatandaşlara bahçe nostaljisini yaşatmak adına bir proje geliştirdiklerini söyledi.
Başkan Çağırıcı, ilk projenin Kirazlı Mahallesine adını veren kiraz bahçesinin kurulması ve ağaçların meyve vermesiyle birlikte hayata geçirildiğini belirtti.
Çağırıcı, ikinci proje olarak da Bağcılar ilçesine adını veren üzüm bağı projesi olduğunu kaydetti. Çağırıcı, Sancaktepe Mahallesinde kurulan üzüm bağının da üzümlerin olgunlaşmasıyla birlikte sonbaharda açılışının gerçekleştirileceğini ifade etti. Çağırıcı, önümüzdeki yıl için de kayısı, ceviz, kestane, incir bahçeleri kurmayı planladıklarını belirterek, bu bahçelerin aynı zamanda Bağcılar halkına piknik ve mesire yeri olarak hizmet vereceğini söyledi.
Şehrin gürültülü ve stresli ortamında vatandaşların nefes alıp stres atabilecekleri mekânlar aradıklarını ifade eden Başkan Çağırıcı, Bağcılar’da kurulacak meyve bahçelerinin hem bu tür ihtiyaçlara cevap vereceğini, hem de Anadolu’dan göçle gelen vatandaşların nostalji yaşamalarına imkân tanıyacağını ifade etti. Çocukların meyve ağaçlarını yakından tanıması bakımından da meyve bahçelerinin önemli olduğunu ifade eden Çağırıcı, bu bahçelere içinde şöminesi bulunan bağ evlerinin yapılarak vatandaşların hizmetine sunulacağını sözlerine ekledi.
Çağrıcı, “Uzun zamandır unuttuğumuz bir şeyi hatırlamak İstanbul’un orta yerinde üstelik öyle villaların çevrelediği bir yerde değil İstanbulun kentleşen bir ilçesinde sizleri İstanbul kirazı yemeye çağırdık. Bu kirazlar İstanbul'un uzak, ormana yakın yerlerinde ya da köylerinde değil ,şehrin ortasında hem de betonlar arasında yetişti. Bunun haklı gururunu paylaşmak, Kirazlı’da kiraz yemek için de sizleri buraya bu bahçenin açılışına çağırdık” diye konuştu.
KİRAZ BAHÇESİ HAKKINDA TEKNİK BİLGİLER
TOPLAM 2010 metre kare alan üzerine kurulan bahçede meyve ağaçlarına ve yeşil alana ayrılan kısmı 1700 metre kare, kafeterya dahil sert Zemin alanı ise 310 metre kare. Kiraz bahçesinde yarı bodur Napolyon kirazı tercih edilmiş. Bu kiraz türü Türkiye’nin en çok tercih edilen ve İstanbul şartlarına en uygun tür. Kiraz bahçesi uygulanmadan önce toprak analizi yapılmış, sonuca göre uygulamaya geçilmiş. 1,5 x 1.5 mt yüksekliğinde ve genişliğinde çukurlar açılmış dikim yapılmış. Ülkemizde bir kiraz ağacından 25 kg verim alınabiliyor.
|