Konya’da bulunan ve son 90 yılda yaklaşık yüzde 85 oranında küçülen Tuz Gölü’ne gelen kuş sayısı da son yıllarda ciddi oranlarda azaldı.
50 binden fazla kaçak kuyudan kontrolsüz suyun çekildiği Konya’da, bilinçsiz tarımsal sulama, suyun hoyratça kullanılması ve kuraklık gibi etkenler yüzünden Konya Kapalı Havzası’ndaki yer üstü ve altındaki sularda önemli kayıplar yaşandı.
Yer altı su seviyesinin düştüğü havzada, çok sayıda sulak alan kurudu ya da yok olma aşamasına geldi. Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Semih Ekercin’in yaptığı araştırmada Tuz Gölü’nün 90 yılda yüzde 85 oranında küçüldüğü ortaya çıktı. Bu küçülmenin önemli bölümü, son yıllarda oldu.
Göldeki küçülme, Gediz Deltası ile Tuz Gölü’nü üreme alanı olarak seçen flamingoları da olumsuz etkiledi. Birçok kuş türü gibi flamingolar da artık Tuz Gölü’ne eskiye oranla daha az gelmeye başladı.
Doğa Derneği’ne göre, Tuz Gölü ve çevresindeki Tersakan, Bolluk, Kulu Gölleri ile Eşmekaya Sazlığı’nın tümüyle kuruma noktasına gelmesi nedeniyle göllerde üreyen ve beslenen en az 30 kuş türü bölgeden silindi.
Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Özge Balkız, 10 yıl öncesine kadar Tuz Gölü’ne 40 bine yakın flamingo geldiğini ve 12 bin civarında yavru bıraktığını belirterek, sürekli azalan flamingoların sayısının geçen yıl 6-7 bin arasında olduğunu bildirdi. Bunların yaklaşık 3 bin yavrusunun olduğunu belirten Balkız, geçen yaz çok sayıda yavru ölümlerinin yaşandığını söyledi.
KONYA KANALI
BESLENME ALANI OLDU
Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Özge Balkız, Tuz Gölü’nün küçülmesi, havzadaki diğer besin kaynağı olan sulak alanların kuruması yüzünden flamingoların bölgeye daha az ilgi gösterdiğini kaydetti. Flamingoların suyun derinliğine göre geldiğini belirten Balkız, ‘’Geçen yıl besin bulamadıkları için çok sayıda yavru öldü. Dünyanın ilk toplu flamingo mezarlığı Tuz Gölü’nde oluştu. Bu yıl daha az sayıda flamingonun gelmesi bekleniyor. Tuz Gölü’nün durumu gerçekten çok kötü ve daha da kötüye gidiyor’’ dedi. Göldeki küçülme yüzünden Konya Kanalı’nın flamingolar için beslenme kaynağı haline geldiğini bildiren Balkız, bunun için yavruların kilometrelerce yol katetmek zorunda kaldığını bildirdi. Balkız, Tuz Gölü’nde sayıları azalan flamingoların Gediz Deltası’nda artış gösterdiğini, Konya Havzası’ndan kuşların kaçışının suyun tükenmesine paralel olarak artacağını söyledi. Kulu Belediyesi yetkilileri de flamingoların en önemli beslenme kaynaklarından olan Kulu Gölü’ne gelen kuşların da azaldığını belirterek, ‘’Bu yıl flamingolar bizi çok şaşırttı. Gölde parmakla sayılacak kadar flamingo bulunuyor. Geçen yıllarda toplu olarak görmeye alıştığımız flamingoların bu kadar azalması çok üzücü’’ diye konuştu.
|