Ege Üniversitesi (EÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencilerinin Polis-Adliye Muhabirliği dersine misafir olan Balçova Emniyet Müdürü Ferda Eser, polislik mesleğinden, gazetecilik ve basından bahsetti.
Türkiye’nin tek kadın emniyet müdürü olan Eser, polisliğin ve basının 24 saat faal meslekler olduğunu belirterek, profesyonel anlamda polislik yapılacaksa kesinlikle özel hayatın ve şahsî duyguların karıştırılmaması gerektiğini vurguladı. Ege İletder’in düzenlediği toplantıda konuşan Emniyet Müdürü Eser, Türk toplumunda önyargıların hakim olduğunu belirterek, “Küçük çocuklar, öcü olarak devamlı polislerle korkutuluyor. Polisler korkulacak, zarar verecek bir şeymiş gibi gösteriliyor. Asıl bizden korkması gerekenler ise kanunlara aykırı hareket eden sabıkalı ve suçlulardır. Onların suç işlemesine mani olup davranışlarını kısıtladığımız için bizden korkmaları normal” dedi. Polislik mesleğinde önemli olanın suçu engellemek olduğunu belirten Balçova Emniyet Müdürü, suç işlendikten sonra tedbir almanın kimseye faydası olmadığını vurguladı. Ferda Eser, bazı sosyal sorumluluk haberlerinin duyulması sayesinde hastaneler veya başka kurumların işleyişinin biraz düzene girmesinde basının öneminin büyük olduğunu belirtti. Basın mensuplarıyla birlikte olayların takibinde karşılaştıkları zorluklarla ilgili örnekler polis memurlarıyla basın mensupları arasında zaman zaman gerginlikler yaşandığını dile getirdi. Ferda Eser, “Olay yerine, iz ve delillerin korunması açısından rütbeli memurlarımız dahil hiç kimse giremez. Basın mensubu kişiler ise haber yapabilmek, haberi diğerlerinden önce yazıp servise koyabilmek amacıyla bir an önce olay yerine girmeye çalışıyor. Mağdurların akrabaları da bir anda olay yerini doldurup ağıtlar yakıyor, cesedi görmek istiyor. Polis memurları ise cesedi morga götürmeye uğraşıyor. Böyle olunca üç farklı düşünce çatışıyor ve gerilimler başlıyor. Bizim tavrımız kesinlikle şahsi değil” şeklinde konuştu. Gününün güzel geçip geçmemesinde sabahki haberlerin etkisi bulunduğunu ifade eden Eser, basın mensuplarının bazı haberlerin içeriğini çarpıttığını ya da dikkat çekebilmek amacıyla abartılı başlıklar yazdığını, bunun da zaman zaman insanları sıkıntıya soktuğunu kaydetti.
Buna karşılık Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı ise bu gibi durumlarda basın mensubunun kastı olduğunun düşünülmemesi gerektiğini belirterek, “Haber başlığının birinci işlevi dikkat çekmek, ikincisi bilgilendirmektir. Dikkat çekmeyen başlık okunmaz. Suç olmadığı müddetçe ve haber muhtevasıyla çelişmedikçe başlık üzerinde bazı tasarruflarda bulunulabilir.” dedi. Eser’e, EÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bülend Göksel tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.
|