İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, iş dünyası açısından reel faizlerdeki artış ve enflasyonun yükselmesinin hoş bir tablo olmadığını belirterek, “Önümüzdeki günlere bir sene evvelsi gibi rahat bir şekilde bakamıyoruz, açık bir şekilde bakamıyoruz, ama karamsar bir şekilde bakıyoruz” dedi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, iş dünyası açısından reel faizlerdeki artış ve enflasyonun yükselmesinin hoş bir tablo olmadığını belirterek, ‘’Önümüzdeki günlere bir sene evvelsi gibi rahat bir şekilde bakamıyoruz, açık bir şekilde bakamıyoruz, ama karamsar bir şekilde bakıyoruz’’ dedi.
İTO Mayıs Ayı Meclis Toplantısında konuşan Yalçıntaş, geçen hafta ekonomiyle ilgili birkaç verinin açıklandığını hatırlatarak, ‘’Enflasyon verileri açıklandı. Bizim 5 yıldır alıştığımızdan çok daha yüksek çıktı. 5 yıl sonra tekrar biz, iki haneli enflasyonla tanıştık’’ değerlendirmesinde bulundu. Hükümet’in faiz dışı fazla hedefini yüzde 6,5’tan yüzde 3,5’a düşürdüğünü kaydeden Yalçıntaş, bu nedenle reel faizlerde bir artış beklentisine girdiklerini aktardı.
Yalçıntaş, konuşmasına şöyle devam etti: ‘’Bu, elbette iş dünyası açısından reel faizlerdeki artış ve enflasyonun yükselmesi hoş bir tablo değil. Biz İTO olarak birçok mahfillerde yaklaşık bir senedir dile getiriyoruz ve diyoruz ki ‘Ekonomik istikrarla siyasi istikrar etle kemik gibidir, birbirinden ayrılmaz’, ama bizim bütün bu söylemlerimize rağmen, hepimiz yaşıyoruz, 2007 Nisanından itibaren Türkiye ekonomisinin konuşulması arka sıralara atıldı. Bunun yerine bizler siyaset konuşmaya başladık. Bunun, bizim o zamanlardan söylediğimizin ceremesini bugün çok net ve açık şekilde çekiyoruz. Biz iş dünyası olarak önümüzdeki günlere bir sene evvelsi gibi rahat bir şekilde bakamıyoruz, açık bir şekilde bakamıyoruz, ama karamsar bir şekilde bakıyoruz.’’
Türkiye olarak, yarınlara rahat ve Cumhuriyet’in 100. yılına büyük bir devlet, büyük bir millet, güçlü bir ekonomi olarak girmek isteniyorsa, mutlaka yüzde 5 ile 7 arası bir büyüme trendinin tutturulması ve Türkiye’nin demokrasisi güçlü, siyasi istikrarı yerleşik bir hale gelmiş olması gerektiğini vurgulayan Yalçıntaş, ‘’Eğer biz bunları gerçekleştiremezsek iş alemi olarak önümüzdeki günlerin rahat olduğunu söyleyemeyiz. Eğer biz, bu ekonomik gelişmeyi yakalayamazsak, bizler Cumhuriyetimizin 100. yılına, büyük bir ülke olarak giremeyiz, ama hala kısır çelişkilerle uğraşan vasat bir ülke olarak girebiliriz’’ diye konuştu.
Yalçıntaş, şu görüşleri dile getirdi:’’Bizler, 2002’den itibaren yakaladığımız ekonomik büyüme performansı karşısında hakikaten iyimserliğe kapılmıştık ve demiştik ki ‘eğer biz 2023 yılına kadar bu büyüme performansını tutturabilirsek ki ortalamamamız yüzde 7 küsurdu, biz yüzde bir de iskonto yaptık ondan, yüzde 6’yı tutturabilirsek, hakikaten başarı bizimdir’ demiştik. Bu başarının anahtarı da Türk özel sektörüdür, bunun da altını çizmiştik, ama bugün geldiğimiz noktada hepimiz derin bir hayal kırıklığı içindeyiz. Şunu bir defa daha söylüyoruz; eğer biz yüzde 6’yı tutturacaksak ki tutturmamız şarttır, bunun anahtarı Türk özel sektörüdür. Dolayısıyla Türk özel sektörünün yatırımlarını destekleyecek, Türk özel sektörünü karlı hale getirecek program ve reformların yapılması, olmazsa olmaz bir şarttır.’’
|