Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan “Yargı Reformu Stratejisi Taslağı”nda, askerî mahkemelerde subay üyelerin mahkemelerde görev yapmalarının önüne geçilirken, askerî mahkeme binalarının askerî yasak bölge dışına çıkarılması da düzenleniyor.
Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan “Yargı Reformu Stratejisi Taslağı”nda, askerî mahkemelerde subay üyelerin mahkemelerde görev yapmalarının önüne geçilirken, askerî mahkeme binalarının askerî yasak bölge dışına çıkarılması da düzenleniyor.
Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığınca hazırlanan, ‘’Yargı Reformu Stratejisi Taslağı’’ ile ‘’Türk yargısının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve etkinliğinin sağlanması, yargıya güvenin arttırılması ve adalete erişimin kolaylaştırılması’’ amaçlanıyor. Taslak, 20-24 Mayıs 2008 tarihleri arasında Adalet Bakanı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili ve üyeleri, Bakanlık yöneticileri, Cumhuriyet başsavcıları ile adli ve idari yargı adalet komisyonlarının başkanlarının katılımıyla Antalya’da yapılacak toplantıda tartışılacak. Adalet Bakanlığı, Yargı Reformu Stratejisi Taslağı’nı, ‘’katılımcılık ve şeffaflık ilkeleri çerçevesinde yapılacak geniş çaplı müzakere ve değerlendirmelerin ardından, ortaya çıkacak eleştiri ve öneriler doğrultusunda yeniden düzenleyerek’’ 2008 yılının sonunda uygulamaya koymayı planlıyor. Hazırlanan taslakta, yargı bağımsızlığının ‘’toplumun demokratik değerlere sahip çıkmasının bir göstergesi’’ olarak görüldüğü ifade edildi.
Yargı bağımsızlığının güçlendirilmesi konusunun, 9. Kalkınma Planı’nda ve 60. Hükümet Programı’nda önemli bir yer aldığı ve halen devam eden yeni Anayasa çalışmalarında da ele alınacağı ifade edilen taslakta, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) objektiflik, tarafsızlık, şeffaflık ve hesap verilebilirlik temelinde geniş tabanlı temsil esasına göre yeniden yapılandırılması ve kararlarına karşı etkili bir itiraz sisteminin getirilmesinin amaçlandığı kaydedildi.
Askerî mahkemelerde subay üyelerin mahkemelerde görev yapmalarının önüne geçilmesi yönünde çalışmaların yapılacağı belirtilen taslakta, askerî mahkeme binalarının askeri yasak bölge dışına çıkarılması suretiyle, ilgililerin rahatlıkla girebilecekleri ve duruşmaları takip edebilecekleri fiziksel mekanların düzenlenmesinin hedeflendiği anlatıldı. Taslakta, sivillerin askerî mahkemelerde yargılanmalarını önlemek için 353 sayılı Askeri Mahkemelerin Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu’nun göreve ilişkin maddelerinde daha önce değişiklik yapıldığı hatırlatılarak, yapılacak yeni düzenlemelerle askeri mahkemelerin görev ve yetkilerinin demokratik hukuk devletinin gerektirdiği ölçüler çerçevesinde yeniden tanımlanacağına işaret edildi.
|