CHP’nin 32. Olağan Kurultayı dün Ankara'da toplandı. CHP'nin bu kurultayında da geçen yıllardaki kurultay görünteleri yaşandı. Başkan adaylarından Haluk Koç’un taraftarlarıyla Baykalcılar kavga etti.
Dün sabah saatlerinden itibaren CHP’nin iki gün sürecek 32. Olağan Kurultayı icin delegeler Atatürk Spor Salonu’nda toplanmaya basladılar. Ancak kurultay başlamadan önce partililer arasında kavga çıktı. Genel Başkan adayı olacağını açıklayan Samsun milletvekili Haluk Koç’a destek pankartını salon içinde gezdirmek isteyen grupla diğer partililer arasındaki çıkan arbedeye varan bir gerginlik yaşandı. Bu arada, Haluk Koç, saat 10.15’te salona girerek tur attı. Bazı partililer, “Başbakan Haluk” sloganları atarken, Koç, milletvekilleri için salon zemininde ayrılan bölümde değil, delegelere ayrılan tribünde oturmayı tercih etti. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP’nin 32. Olağan Kurultayı’nı açtı. Baykal, Atatürk Spor Salonu’ndaki kurultayın açılını yapmak üzere kürsüye 10. Yıl Marşı eşliğinde geldi. Baykal’ın kürsüye gelişi sırasında Genel Başkan Adaylarından Haluk Koç’u destekleyen bir grubun, Baykal’a tepki gösterdiği görüldü. Çoğunluğun olduğunu belirterek, kurultayı açan Baykal, kurultayın Türkiye ve CHP’ye hayırlı olmasını diledi.
Kurultaydaki konuşmasında milletvekili seçilme yasası ile ilgili olarak yeni ber öneri sunan Baykal, “Türkiye’de siyasetin reforma ihtiyacı var” dedi.
TERCİH SİSTEMİNİ TEKLİF ETTİ
Dokunulmazlıkların kaldırılması konusundaki ısrarlarını sürdüreceklerini belirten CHP Genel Başkanı Baykal, “Ertelenemez temel öncelik dokunulmazlıkların kaldırılmasıdır ve bunu da ancak CHP’nin yapacağı anlaşılmıştır. Hangi dünya ülkesinde Türkiye’deki gibi milletvekilliği dokunulmazlığı var” diye konuştu.
Baykal yeni seçilme teklifini şöyle açıkladı: “Bugünkü üçlü sistem içinde sorunları çözmek mümkün değil. Seçim çevreleri daraltılmalı. Seçmenin, halkın duyarlılıkları dikkatten kaçıyor, hatalar yapılıyor. Bizim önerimiz şudur. Hiç uygulanmamıştır. İnşallah iktidara geldiğimizde uygularız. Seçilen kimi temsil ettiğini biliyor, kimi seçtiğini biliyor. 6 milletvekili seçilecekse 12 kadar vekil aday adayını parti genel merkezi, o aday adayının ahlâkı, halkla ilişkisi gözönünde bulundurarak belirliyor. O adaylar alfabetik sırayla yazılır. Herkes eşittir. Milletvekili seçimi başlayacak. Seçmen önüne gelen oy pusulasına bakacak. Sadece partinin altına mührünü basacak. Eğer seçmen vekil adaylıklarının sıralanmasına ilgi duyuyorsa o 12 isimden 6 tanesine işaret koyacak. Seçim bittikten sonra sayımda önce partilerin aldıkları oylar sayılacak. CHP’nin aldığı oyların içinde kaç tane seçmen işaret koymuş ve hangi aday adayı en çok oyu almış onu belirleyecekler. 6 kişilik liste yapılacak. Bu çok yönlü Türkiye’de uygulanmamış bir olay. Listeyi yapma hakkını seçmene veriyoruz.”
|