Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, Türkiye'nin AB ve dünya ile entegrasyona yöneldiği ve özgürlüklerin arttığı bu dönemde Diyanet’in daha bağımsız ve otonom bir yapıya doğru gitmeye başladığını belirterek, “Biz daha kapsamlı, daha toleranslı ve herkesi kucaklayan bir hizmet anlayışını öne çıkarmaya çalışıyoruz. Din konusunda söylenecek söz, hiçbir zaman tek söz olamaz, farklı yorumlar olabilir” dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, din eksenli olarak uluslararası örgütlenme ve bloklaşma yerine, Türkiye gibi ‘’modern, laik ve demokrat bir İslam ülkesinin’’ Avrupa içinde yer almasının, dinlerin barışına katkı sağlayacağını söyledi. Washington’da Rumi Forum adlı kuruluşta düzenlenen toplantıda konuşan Bardakoğlu, Türkiye’nin AB üyeliği ve Diyanet İşleri Başkanlığının bu bakımdan nasıl bir rolü olabileceği yönündeki soruyu cevapladı.
‘’Kutlu Doğum Haftası’’ etkinlikleri çerçevesinde ABD’de bulunan Bardakoğlu, kurum olarak demokratik ve laik bir devlet yapısı içinde Türkiye’nin din işlerini yürüttüklerini belirtti ve ‘’ne biz ulusal ve uluslararası siyasete dair açıklama yaparız, ne de ulusal ve uluslararası siyasetin din konusuna müdahil olmasını onaylarız. Ülkemizin AB’ye üyeliği, ana hatlarıyla daha çok siyasetin ve devletin diğer birimlerinin yürüttüğü bir projedir. Ve Türkiye’nin AB’ye üye olup olmaması Diyanetin ilgi alanını doğrudan teşkil etmemektedir’’ dedi.
Bir katılımcının, Türkiye’nin laik yapısına rağmen din işlerini Diyanet kurumuyla düzenlediğine işaret etmesi üzerine Bardakoğlu, ‘’bizim kamu kurumu olmamız, çok derin ve halen devam eden bir tartışmadır. Biz bürokratik işleyiş içinde yer almakla birlikte, toplumu aydınlatmada tamamen bağımsız, devletin hiçbir biriminden talimat almayan, dinin kendisinden kaynaklanan bilgiyle toplumu aydınlatan, din konusunda bağımsız ama dini hayatın sevk ve idaresinde bürokratik yapıya sahip bir kurumuz. AB, dünyaya entegrasyon ve özgürlüklerin arttığı bu dönemde Diyanet, daha bağımsız ve otonom bir yapıya doğru gitmeye başlamıştır. Ayrıca birçok laik Avrupa ülkesinde de din hizmetlerinin, kilisenin, farklı formlarda da olsa, devletle iç içe olduğunu görüyoruz’’ cevabını verdi.
|