Doç. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, Türkiye’nin toplam elektrik enerjisi tüketiminin en az iki katını sağlayabilecek rüzgâr enerjisi potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
Marmara Üniversitesi (MÜ) Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü, Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, Türkiye’de rüzgâr enerjisi üretmek için gerekli alt yapının olduğunu, ancak yenilenebilir enerjiye yönelik çalışmaların fazla olmadığını belirtti.
Diğer ülkelerde yenilenebilir enerji kullanımı devlet politikası haline getirilirken, Türkiye’de bu tarz uygulamalardan kaçınıldığını ifade eden Uyar, şunları kaydetti: ‘’Yenilenebilir enerjiye yönelik uygulamalar Türkiye’de çok az. Rüzgâr türbinlerinden İzmir Çeşme’de, Çanakkale Bozcaada’da var. Güneş enerjisinden sıcak su üretimi için çalışmalar var, ama bu konuda da kamu yöneticileri bilgili ve istekli olmadıkları için, verimli kullanım ve ucuza kullanım sorun oluyor. Birçok ülkede güneş enerjisi kullanımı yüzde 60-70 devlet tarafından desteklenirken, bizde, sanki kamunun böyle görevi yokmuş gibi bir anlayış yaygınlaştırılıyor. Kamu desteğinin de ötesinde, bu teknolojileri dışarıya satacak tarzda da düşünmek ve geliştirmek gerekir. Jeotermal enerji açısından da, şu anda 50 bin konut jeotermal enerjisi kullanıyor. Bu sayıyı 500 bine çıkaracak kaynağımız var.’’ Uyar, yenilenebilir enerji üretimi için Türkiye’de pek çok alternatif olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu: ‘’Ülkemizde yenilenebilir enerji üretimi için o kadar çok enerji kaynağı var ki, güneşi saymıyorum bile. Çünkü Norveç bile güneşi kullanılabiliyorsa bizde çok daha fazlası, daha ucuza kullanılabilir. Deprem bölgesi olmamız nedeniyle jeotermal enerjimiz de çok. Rüzgâra gelince, Türkiye rüzgar haritasını da biz hazırladık. Türkiye’nin toplam elektrik enerjisi tüketiminin en az iki katını sağlayabilecek bir rüzgâr enerjisi teknik potansiyeline sahibiz. ‘’
|