GEÇEN yıl, tahıl, sebze ve meyve ürünlerinin üretiminde düşüş yaşandı. Tahıl ürünleri üretimi yüzde 15.5, meyve üretimi yüzde 4.3, sebze üretimi de yüzde 0.7 oranında azaldı.
Buğday üretimindeki azalma üç milyon tona yaklaştı.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2007 yılı bitkisel üretim rakamlarını açıkladı. Kuraklık ve küresel ısınmanın etkisiyle geçen yıl ciddi ölçüde küçülen tarım sektöründeki olumsuz tablo, üretim rakamlarına da yansıdı. Tarımdaki küçülmeye ilişkin kesin rakamlar, 31 Mart’ta açıklanacak. Ancak tahminler, yüzde 5.5 ile 7 arasında bir küçülme olacağı yönünde. Üretim rakamları ise ölçümü yapılan tüm ürün gruplarında azalma olduğunu gösteriyor. 2007’de tahıl ürünleri üretimi, 2006’ya göre yüzde 15.5, meyve üretimi yüzde 4.3 ve sebze üretimi de yüzde 0.7 oranında azaldı.
Toplam tahıl ürünleri üretimi, 29 milyon ton oldu. Buğday üretimi, yüzde 13.9 azalarak 2006’daki 20 milyon tondan 17.2 milyon tona geriledi. Dane mısırda kayıp yüzde 7.2, üretim miktarı ise toplam 3.5 milyon ton oldu. Arpa, yüzde 23.5 azalmayla 7.3 milyon ton, çeltik de yüzde 6.9 azalmayla 648 bin ton üretildi. Toplam 14.4 milyon tonu bulan meyve üretiminde ise elmada yüzde 22.8, kayısı da yüzde 21.2, armutta yüzde 12.1, vişnede yüzde 48.9 ve kirazda da yüzde 28.3’lük kayıplar dikkat çekti. Türkiye’nin, dünyanın önde gelen üreticilerinden olduğu fındıktaki azalma yüzde 19.8 oldu. Sebze üretiminde toplam 25.6 milyon tona ulaşılırken, kuru soğan ve havuç dışındaki ürünlerdeki azalış dikkat çekti.
|