YÖK’ten yapılan açıklamada, ‘’Cumhuriyet’in ve dolayısıyla devletin Anayasa’da belirlenen nitelikleri, temel hak ve hürriyetlerin korunmasının ve geliştirilmesinin teminatı olup hiçbir biçimde kişi hak ve hürriyetlerinin sınırlandırılmasının gerekçesi olarak kullanılamazlar’’ denildi.
Açıklamada, YÖK Başkanlığının, önceki gün rektörlüklere gönderdiği yazı içeriğine ilişkin ‘’oluşturulmaya çalışılan tereddütlere açıklık getirmek’’ amacıyla yazılı bir açıklama yapılmasına gerek görüldüğü belirtildi. Anayasa’nın 13. maddesine atıfta bulunulan açıklamada, ‘’Cumhuriyetin (ve dolayısıyla devletin) anayasada belirlenen nitelikleri, temel hak ve hürriyetlerin korunmasının ve geliştirilmesinin teminatı olup hiçbir biçimde kişi hak ve hürriyetlerinin sınırlandırılmasının gerekçesi olarak kullanılamazlar’’ görüşüne yer verildi. Anayasa’nın 42. maddesine eklenen 7. fıkraya göre, ‘’kanunda açıkça gösterilmemiş bir sebebe dayanarak kişilerin süreli veya süresiz olarak yükseköğrenim hakkını kullanmaktan yoksun bırakılamayacakları’’ ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
‘’Anayasa’nın söz konusu hükmü, bu bakımdan doğrudan uygulanabilirliği olan bir hükümdür. Yükseköğrenim hakkının süreli veya süresiz olarak kısıtlanmasını gerektirecek disiplin yaptırımlarının hangi fiiller nedeniyle uygulanabileceği 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 54. maddesinde tasrih (açıkça belirtme) edilmiştir. Bu durum karşısında, Anayasa’nın söz konusu hükmünün uygulanabilirliğini sağlamak için ayrıca bir kanuni düzenleme yapılması gerektiği yönündeki açıklamalar, hukuki dayanaktan yoksundur.’’
|