Dünya genelinde çok sayıda 5 yaş altındaki bebek ve çocuğun pnömokok bakterisine bağlı gelişen zatürre, menenjit gibi hastalıklar sebebiyle hayatını öldüğü belirtildi.
Türkiye’de yılda bin 500 çocukluk çağı menenjit vakası bulunduğu tahmin edilirken, bunların yaklaşık 500’üne pnömokok bakterisinin sebep olduğu ve bu çocukların bir kısmının öldüğü kaydedildi.
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, pnömokokun, solunum yoluyla bulaşan, bebeklerin ve çocuklukların burun, geniz ve boğazında yaygın olarak bulunan bir bakteri olduğunu söyledi. Okul öncesi çocukların yaklaşık yarısında, okul çocuklarının yaklaşık yüzde 20-30’unda, çocuklu ailelerdeki yetişkinlerin yüzde 20’sinde ve çocuksuz ailedeki yetişkinlerin yüzde 6’sında bu bakterinin mevcut olduğunu belirten Ceyhan, bağışıklık sistemi gelişmediği için mikrobun çocuklarda daha yaygın olarak tutunduğunu vurguladı.
Ceyhan, bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda pnömokokların, menenjit, zatürre ve orta kulak iltihabı gibi ağır seyreden, kalıcı hasar bırakabilen, hatta ölümlere sebep olan hastalıklara yol açabilen tehlikeli bir bakteri olduğunu kaydetti.
EN ETKİN AŞI İLE KORUNULABİLİR
Pnömokokun sebep olduğu hastalıklardan korunmada en etkili yolun pnömokok aşısı olduğunu anlatan Ceyhan, ‘’Ülkemizde yeni uygulamaya giren konjuge pnömokok aşısı, ilk 5 yaş içerisindeki çocuklarda özellikle menenjit, zatürre ve orta kulak iltihabına karşı koruyucudur. Pnömokokun 90 civarında tipi var ve mevcut aşının içindeki 7 tip, menenjitlerin yüzde 70-85’inde, zatürrelerin yüzde 20’sinde ve orta kulak iltihaplarının yüzde 6’sında etkilidir’’ dedi.
|