Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Değirmenci, özellikle tarımsal sulamada mevcut su kaynaklarının randımanlı kullanılmadığını söyledi.
Prof. Değirmenci, yaptığı açıklamada, tarımsal sulamada ihtiyacın 2-7 katı su kullanıldığını, bu oranın GAP Bölgesi’nde ihtiyacın 14 katına kadar çıkabildiğine dikkati çekti. Tarımsal sulamada fazla su kullanımının büyük bir tehlike oluşturduğuna işaret eden Prof. Dr. Değirmenci, ‘’GAP Bölgesi’nde tarımsal sulamada ihtiyacın 14 katı kadar sulama yapılıyor demek, bitkiye ihtiyacının 14 katı kadar fazla su vermek anlamına geliyor. Siz, bitkiye 14 katı kadar fazla su verirseniz ne olur? Bir defa toprakta tuzlanma başlar, tavan su seviyesi yükselir ve bir çok sorunlar ortaya çıkar’’ diye konuştu.
Tarımsal üretimde sulamanın mutlaka modern yöntemlerle ve bilinçli olarak yapılmasının gerekli olduğunu belirten Prof. Dr. Değirmenci, şöyle konuştu: ‘’Tarımsal sulama konusundaki sorunların, ciddi olarak tartışılması gerekir. Bu arada, tarımda yönetim sorunu da var. Yeni sulama projeleri geliştirilmeli. Türkiye, öteden beri hep su kaynakları yönünden zengin bir ülke olarak tanındı. Ancak, bu görüş doğru değil. Su zengini olabilmemiz için kişi başına yıllık tüketimin 10 bin metre küpten fazla olması gerekir. Oysa, Türkiye’de kişi başına tüketilen su miktarı yıllık bin 500 metre küp..’’
|