9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Gününde, bu yıl yürürlüğe giren 5727 sayılı Tütün Kontrol Kanunu ile Türkiye, sigara ile mücadelede dönüm noktasına ulaştı. Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Tütün Kont-rol Kanunu’nun bugüne kadar dünyada bu alanda kabul edilen en ileri kanun olduğunu açıkladı.
Aydın, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla, Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ubeyd Korbey, Eski Millî futbolcu Tanju Çolak ve sanatçı Adnan Şenses’in de katılımıyla Astoria Alışveriş Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.
Açılış konuşmasını yapan Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Aydın, “Dünya Sigarayı Boykot günü olan 9 Şubat’ta, bu yıl yasalaşan Tütün Kontrol Kanunu ile Türkiye’de sigara ile mücadele devrim denebilecek önemli bir dönüm noktasına ulaşılmıştır. Ulaşılan bu noktada Türkiye Sigarayla Savaş Derneği’nin uzun uğraş ve çabaları da vardır. Sigara/tütün ile mücadele konusunda bugüne kadar öncü bir görev üstlenmiş, yasanın çıkmasında etkin çalışmalarda bulunmuş olan dernek, bundan sonra bu yasanın uygulanmasına destek verecek ve uygulamayı yakından takip edip, denetleyecektir” dedi.
Tütün Kontrol Kanunu’nun birçok hükmünün 19 Mayıs 2008 tarihinde, birkaç hükmünün de 19 Temmuz 2009’da yürürlüğe gireceğini belirten Aydın, yasanın bugüne kadar dünyada bu alanda kabul edilen en ileri kanun olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin benzer yasayı kabul eden 7 ülkeden biri olduğunu belirten Aydın, “dizi, film, klip ve benzeri televizyon programlarında tütün ürünlerinin kullanılması ve görüntülerine yer verilmemesi kuralı”nın Türkiye’yi 6 ülkeden üstün kıldığını vurguladı.
KANUN TİRYAKİLERE SİGARA
İÇMEYİ YASAKLAMIYOR
Bu yasayla Türkiye’nin, çağdaş uygarlık düzeyinde önemli bir adım attığını ifade eden Aydın, ‘’Yasa, tiryakilerin sigara içmesine bir yasaklama getirmiyor. Sadece içtikleri tütün ürünlerinin öldürücü olan zararlı etkilerinden başta çocuklar olmak üzere içmeyenlerin korunması amaçlanıyor’’ dedi.
Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte sigara tiryakilerinin sayısında ciddî azalmalar olacağını kaydeden Aydın, şöyle konuştu:
‘’Türkiye’de her yıl 115 bin kişi sigaradan hayatını kaybediyor. Önümüzdeki 3 yıl içinde bu sayıda da önemli azalma olacağını düşünüyoruz. Ayrıca, Türkiye’de 25-30 milyon sigara içen var. Bunun yanı sıra ülkemizde her yıl sigara içmedikleri halde sigara içenler nedeniyle 15 bin kişi hayatını kaybediyor. Bunun 5 binini, 1-3 yaş arasındaki çocuklar oluşturuyor. Kanunun çıkmasıyla bu ölümlerde de azalmalar yaşanacaktır. Sadece içtikleri tütün ürünlerinin öldürücü olan zararlı etkilerinden başta çocuklar olmak üzere içmeyenlerin korunmasını amaçlıyor. Her insanın zehir solumadan temiz hava soluması temel haktır. Bu hak hiçbir surette kimsenin elinden alınamaz. Bu yasa bugüne kadar çiğnenen bu temel hak ve özgürlüğün korunması yönünde bir düzenleme yapmaktadır.”
Eski millî futbolcu Tanju Çolak da toplumun gözü önünde olan kişilerin bu tür konularda örnek olması ve duyarlılık göstermesi gerektiğini ifade ederek, ‘’Sigarayı hayatım boyunca içmedim. İçmeyi de düşünmedim’’ diye konuştu.
Toplantı sonrasında, sigarayla mücadeleye desteklerinden ötürü kendisine Mustafa Aydın tarafından plâket verilen Tanju Çolak, dev sigara maketinin koruduğu kaleye penaltı atışı yaptı. Tanju Çolak, basın mensuplarına, ‘’En güzel gölümü sigaraya attım’’ dedi.
|