Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Elgün, ‘’Grip gibi bazı hastalıkların bulaşmasına yol açan ekmeğin tazeliğine bakmak adına dokunularak seçilmesi alışkanlığı terk edilmelidir’’ dedi.
Prof. Dr. Adem Elgün, yaptığı açıklamada, temel gıda maddesi olan ve birçok ülkeye göre tüketimi çok fazla olan ekmeğin, hijyenik bir şekilde tüketilmesi konusundaki sorunun halen çözüm beklediğini söyledi.
Prof. Dr. Elgün, ambalajsız şekilde satılan tüm gıda maddelerinde olduğu gibi, elle kasaya doldurulup raflara yine elle yerleştirilen, hatta raftan sözde tazeliğinin kontrol edilmesi için dokunulan ekmeğin sağlık açısından bazı riskler taşıdığını vurguladı.
Poşetler içinde ekmek satılma uygulamasının yaygınlaşmadığını ifade eden Prof. Dr. Elgün, ‘’Gribal enfeksiyon gibi bazı hastalıkların bulaşmasına yol açan ekmeğin tazeliğine bakmak adına dokunularak seçilmesi alışkanlığı terk edilmelidir. Bunun için de ekmeğin, daha üretim aşamasında poşete girmesi gerekir’’ diye konuştu.
Ayrıca, ekmeklerin gazete kâğıdı gibi kullanılmış kâğıtlara sarılmasının da yanlış olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Elgün, ‘’Daha da önemlisi ekmek açık şekilde ambalajsız satılıyorsa, müşterinin ekmek seçimine izin verilmemeli, eldiven giymiş satış görevlisi tarafından poşete doldurulmalıdır’’ dedi.
El değmeden ekmek üretimi
Konya’nın merkez Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli ise kendilerinin el değmeden ekmek üreten şehirdeki en yüksek kapasiteli fırına sahip olduklarını belirtti. Konya’da üretilen 180 bin belediye ekmeğinden 120 binini üreten belediye olarak, şubatın en geç 15’inde ekmeği poşete sokacaklarını belirten Hançerli, şunları kaydetti: ‘’Aslında şu an bile ekmeği poşete koyacak durumdayız, ancak poşetlere Karatay Belediyesi logosu basmak için biraz daha zamana ihtiyacımız var. Bir ekmeğin poşete girme maliyetini 1,1 yeni kuruş olarak hesapladık. Bu önemli bir maliyet gideri değil. Türkiye ve dünyada, günde 20 binden fazla ekmeği poşetleyecek makine yok. Ekmeğin poşete bir türlü girememesinin asıl sebebi budur. Bir Avrupa ülkesinde bizdeki ekmek tüketiminin 20’de biri yok. Bu nedenle binlerce ekmeğin aynı anda poşetlenmesi gibi bir sorunla o ülkelerde karşılaşılmadığı için daha yüksek kapasitede ekmek poşetleyecek makineler de geliştirilmemiş. Biz araştırmalarımıza rağmen günde 20 binin üzerinde ekmek poşetleyecek makine bulamadık.’’
|