Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi verilerine göre Türkiye’de en fazla kullanıcının bulunduğu yaş aralığı 15-24 yaş arası.
Türkiye’de madde kullanımı genç nüfusta yoğunlaşmaya başladı. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı’na bağlı Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) verilerine göre en fazla kullanıcının bulunduğu yaş aralığı 15-24 yaş arası.
Madde kullanımını tetikleyen nedenler arasında ise sırasıyla “merak ve arkadaş etkisi” geliyor. Bunun yanında gençlerin ergenlik döneminde, rol-model arayışları da madde kullanımında diğer bir önemli etken olarak görülüyor. RTÜK tarafından yapılan araştırmalar da, medyanın uyuşturucuyla mücadeledeki önemini ortaya koyuyor.
Türkiye en fazla televizyon izleyen ülkeler katagorisinde üst sıralarda yer alıyor. Türkiye’de günlük televizyon izleme süresi ortalama 5 saat olarak tespit edildi. Madde kullanımı açısından risk grubu içindeki okul çağındaki çocuklarda dizi izleme oranı ise yüzde 70 olarak belirlendi. Bu sebeple okul çağı gençlerde dizi film izleme oranı da, dizilerin kahramanları ve işlenen konular bakımından büyük önem kazanıyor.
DİZİLER İÇKİYE ÖZENDİRİYOR
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytekin Sır, uyuşturucu kullanım yaşının düştüğünü söyledi. Avrupa ülkelerine göre madde bağımlılığı oranının Türkiye’de düşük olduğuna dikkat çeken Sır, ancak uyuşturucuyla mücadelenin aralıksız sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
“Çocuklar, uyuşturucuyla ilk denemelerini 12-13 yaşlarında gerçekleştirip, daha sonra arkadaş ortamındaki faktörlerin etkisiyle bağımlı hale geliyor.” diyen Sır, dizilerdeki içki tüketimine dikkat çekiyor.
Toplumda gençlerin model alacağı kişilerin bulunmadığını dile getiren Sır, “Toplumda model yok. Bakıyorsunuz bir televizyonda, dizide bir kabadayı oynuyor. Bütün çocuklar onu model alıyor, onun gibi olmaya çalışıyor. Peki bu çocuğun yanı başında öğretmeni, anne babası, abisi yok mu? Hiç mi kimsesi yok, şunun gibi olayım dediği, saygı duyduğu kimse yok mu?” diye sordu.
UCUBE BİR BİREY ORTAYA ÇIKIYOR
Bireylerin çok aşırı derecede içe kapandığını vurgulayan Sır, bilgisayarın başına geçip kimseyle iletişim kurmayan insanların ortaya çıkmaya başladığını belirterek bununda toplumun patolojisini artırdığını söyledi. “Sanal dünyada birtakım aşklar, olaylar yaşıyor. Farklı biri olarak davranıp, tavır koyuyor. Dışarda farklı davranıyor.” diyen Sır, “Hani böyle 2 ucu farklı ucube bir birey ortaya çıkmaya başladı. Beni tedirgin eden açıkçası bu. Yoksa dış dünyayla iletişimin artmasından korkmuyorum. İnsanların internet ve televizyon karşısında saatlece zaman geçirmesi, ordan aldığı bilgi ve enformasyondan daha tehlikeli buluyorum.” şeklinde konuştu.
|