Konya Sivil Toplum Kuruluşları İcra ve İstişare Heyeti Başkanı Latif Selvi, başörtü yasağının kaldırılmasına yönelik mevzuat çalışmalarını hak ve özgürlükler bağlamında olumlu bulduklarını ifade ederek, ‘’Ancak taslak metindeki çerçeveyi de yetersiz bulduğumuzu belirtmek isteriz’’dedi.
Selvi, Konya Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında, yıllardır ülkeyi ve insanları yoran, yıpratan kılık kıyafet yasağını itici, onur kırcı, küçük düşürücü, antidemokratik, baskıcı ve hukuk dışı bir uygulama olarak kabul ettiklerini belirtti. Söz konusu yasağın kaldırılmasına yönelik mevzuat çalışmalarını hak ve özgürlükler bağlamında ele alıp olumlu bulduklarını ifade eden Selvi, ‘’Ancak taslak metindeki çerçeveyi de yetersiz bulduğumuzu belirtmek isteriz’’dedi.
Latif Selvi, uzun zamandan beri süregelen bu tartışmaların konunun çözümü için mevzuat değişikliği çalışmalarının başlamasıyla yeni bir boyut kazandığını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Esasen üniversiteleri, tüm fikirlerin özgürce tartışılıp ifade edildiği bilim yuvaları olarak görmek istediğimizi, tek tip insan yetiştiren ideoloji dayatma merkezleri olmasını da kabullenemeyeceğimizi belirtiriz. Ülkede kılık kıyafetin serbest olması durumunda, başı örtülü olanların başı açık olanlara ileride baskı yapabileceği iddiasını oldukça komik ve vehim olarak görüyoruz. Buna karşılık başı örtülü olanlara karşı kamuda ve eğitim-öğretim kurumlarında uygulanan baskının apaçık bir gerçek olduğunu hatta başı örtülü olanların yaşam özgürlüğünün hiç dikkate alınmadığını hatırlatırız. ‘İleride bize baskı yapılabilir, öyleyse biz şimdiden baskı altına alalım’ dayatmasının da asla kabul edilemeyeceğini açıkça ifade etmek isteriz.’’
Selvi, haktan, adaletten ve özgürlükten yana tavır alanların her zaman yanında olduklarını, zorbalıktan, baskıdan ve yasaklardan yana tavır alanların ise daima karşısında olacaklarını bildirdi. Latif Selvi, bir gazetecinin, taslak metindeki çerçevenin genişletilmesi yönündeki isteklerinin ne anlama geldiği yönündeki bir sorusu üzerine de ‘’Biz sivil toplum örgütleri olarak özgürlükten yanayız. Toplumsal talepler yetkili merciler tarafından dikkate alınarak gereken düzenlemenin yapılmasını talep ediyoruz. Ama atılan adımlar da konuşmamda bahsettiğim gibi yeterli değildir’’ diye konuştu.
|