Türkiye’de her 2 kişiden birinin kalp ve damar hastalıklarından öldüğüne dikkat çeken uzmanlar, bunun en önemli sebebinin ise sigara ve alkol olduğunu belirtiyor.
BURSA - Türkiye Kardiyoloji Derneği (TKD) tarafından yapılan araştırmalar neticesinde Türkiye’de her 2 kişiden birinin kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanan sebeplerle öldüğü tespit edildi.
TKD Genel Müdürü Ahmet Ünver, Avrupa ve Türkiye’de ölümlerin yarısının sebebinin kalp ve damar hastalıkları olduğunu vurgulayarak, bunun da sigara, alkol, dengesiz beslenme ve hareketsiz bir hayattan kaynaklandığını bildirdi.
Ahmet Ünver, bu tür sebeplerle ölenlerin trafik kazasından ölenlerden kat kat fazlalığına dikkat çekti.
Ünver, Avrupa’da yapılan bir araştırmaya göre Avrupa geneli kalp krizi geçirdikten sonra sigara içmeye devam eden insanlar açısından Türkiye’nin birinci sırada olduğunu belirterek, “Yani Türkiye’de insanların yapılan tüm uyarı ve düzenlemelere rağmen canı pahasına da olsa sigaradan vazgeçmediği görülmekte. Kalp ve damar hastalıklarından ölmenin 50’nci kattan kendini atmaktan tek farkı uzun süreli olmasıdır. Başka farkı yoktur” şeklinde konuştu.
Halkın duyarlılığı artmalı
Türkiye Kardiyoloji Derneği’nin etkili çabalarıyla 25 Aralık 2007 tarihinde imzalanan Avrupa Kalp Sağlığı Sözleşmesi ile kalp hastalıklarını önleyici önemli adımların atıldığını kaydeden Ahmet Ünver, bu anlaşma ile Türk halkında duyarlılığın artırılması adına önemli çalışmaların yapılacağını söyledi.
Kan basıncı, obezite, kolesterol ve tütün kullanımında eş zamanlı olarak toplumsal düzeyde hafif bir düşüş sağlanmasının kalp ve damar hastalıkları görülme sıklığını yarıdan fazla azaltacağının altını çizen Ünver, yeni bin yılda doğan her çocuğun, önlenebileceği bilinen kalp ve damar hastalıkları geçirmeden en azından 65 yaşına kadar yaşama hakkı olduğunu vurguladı.
TKD Genel Müdürü Ahmet Ünver, Türkiye’de birinci ölüm sebebi olan kalp ve damar hastalıklarından korunmanın ekonomik olmasının yanısıra, tasarruf gerektirdiği için gelir getirici yönününde bulunduğunu aktardı. Ünver, ayrıca bu hastalıkların bireyler, aileler ve toplumlar için manen ve maddeten pahalı olduğunu ifade ederek, “Kendi sağlığına dikkat etmeyerek hastalanan bir insanın ailesi, yakınları en önemliside devletten tedavi masrafını isteme hakkı olamaz. Bu hastalıkların kolay olan önleme yolu insanların beslenme ve yaşamalarına dikkat etmesinden ibarettir” dedi.
Ünver, öncelikli 3 hedefi; sigara ve tütün ürünleriyle, obeziteyle mücadele ve dengeli beslenme anlayışının yaygınlaştırılması ve fiziksel hareketliliğin, egzersizin özendirilip yaygınlaştırılması olarak benimsediklerini sözlerine ekledi.
|