Üniversitede özgürlük bildirisini hazırlayan öğretim üyelerinden Prof. Dr. İhsan Dağı, “Türkiye’nin daha özgür, daha demokratik olmaktan başka bir yönünün, geleceğinin olmadığını insanlar görüyor. Bunu sokaktaki insan da üniversitedeki öğretim üyeleri de görmüş durumda” dedi.
Üniversitelerde başörtüsü yasağının sona erdirilmesine yönelik Meclis’te başlatılan girişime karşı en büyük tepki Üniversitelerarası Kurul’dan gelmişti. Üniversitelerde özgürlükçü bir sese ihtiyaç duyan kamuoyu başlatılan bir kampanya ile beklentisine karşılık buldu. “universitedeozgurluk.blogspot.com” adresinde “özgürlük manifestosu” yayınlayan öğretim üyeleri daha özgür bir üniversite istediklerini açıkladılar. Bildiriyi hazırlayan öğretim üyelerinden Prof. Dr. İhsan Dağı kampanyanın amacını Yeni Asya’ya anlattı.
*Kampanyaya bu kadar ilgiyi bekliyor muydunuz?
Bu kadar yoğun ilgiyi beklemiyorduk.
*Neden?
Beklenebilir mi? Yıllardan beri zaptu rapt altında tutulan üniversitelerden bu kadar büyük bir destek geleceğini bekleyebilir miydik? Beklemiyorduk tabiî ki. Ama beklentilerimizi çok aşan büyük katılım var.
*Acaba herkes bir işaret fişeğini mi bekliyordu?
Valla artık Türkiye’nin daha özgür, daha demokratik olmaktan başka bir yönünün, geleceğinin olmadığını insanlar görüyor. Bunu sokaktaki insan da üniversitedeki öğretim üyeleri de görmüş durumda. Kampanyaya ilgi bunun yansıması. Türkiye artık değişiyor. Özgürleşiyor. Daha da demokratikleşiyor.
*Artık geriye dönüş yok yani
Daha başka bir şey olabilir mi? Üniversite özgür olmazsa üniversite olabilir mi? Üniversitede fikirler yasaklı olursa, üniversitede farklı olanlar yasaklanırsa, farklı olanlara hayat hakkı tanınmazsa üniversite üniversite olur mu? Üniversite siyaset mücadelesinin bir arenasına dönüşürse, bilim üretmek yerine siyasal çatışmaların bir tarafı haline gelirse üniversiteler üniversite olur mu? Olmaz.
*Bazı rektörlerin başörtülülere düşük not vermekle bazı hocaların da derse girmemekle tehditlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Hak etmedikleri notu veririz veya onlara not vermeyiz gibi düşünceler genel ahlâka da meslek ahlâkına uymayacak vahim bir davranış olur. Bunu ifade etmek bile büyük bir meslek ayıbıdır.
*Kampanyaya daha ne kadar katılım bekliyorsunuz? Belli bir sayıya ulaşmak gibi bir amacınız var mı?
Yeterince katılım oldu zaten. Katılım geliyor ama beklemiyoruz. Mesele katılım değil, sayı değil. Mesele şu kadar rakama ulaştık meselesi değil. Mesele artık ciddî bir üniversite öğretim üyesi olmaktır. Kampanya üniversitede sadece yasakçı öğretim üyelerinin değil özgürlükçü öğretim üyelerinin de var olduğunu gösterdi. Amaç buydu zaten bunda da amacımıza ulaştık.
|