Yunanistan'ın Kos (İstanköy) Adası'nda düzenlenen Türk-Yunan dostluğu buluşması etkinliğinde iki ülke ilişkileri ele alındı.
Bodrum Ticaret Odası tarafından düzenlenen ''Türk-Yunan dostluğu buluşması'' etkinliğine katılan Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, etkinliğin son gününde açıklamalarda bulundu.
Kocadon, Türk-Yunan ilişkilerinde gelinen noktadan her iki kesiminde çok mutlu olduğunu iddia etti. Kocadon, Yunanistan'ın Kos (İstanköy) adasında yaklaşık 2 bin Türk'ün yaşadığını hatırlatarak şunları söyledi:''İstanköy'de yaşayan Türklerin büyük bölümünün akrabaları Bodrum'da yaşıyor. Benim bile akrabalarım var. Onların sorunlarını yakından takip ediyoruz. Amacımız bu bağın sürekli devam etmesini sağlamak. Adada bulunan Türk eserlerinin iyi korunduğunu gözlemledim. Camiler ve Osmanlı eserleri güzel korunuyor. Sadece bakımsız halde olan bir kaç çeşme varmış. Onların bakımı için bizden yardım istendi. Kos'ta bulunan Osmanlı dönemine ait çeşmelerin restorasyonu için Bodrum Ticaret Odası olarak yardım edeceğiz. Böylelikle adada bulunan Türk kültürü yaşamaya devam etsin. İstanköy'le, ticaret hacmimizin artmasını sağlamak için Muğla'da akredite bir laboratuvar açılması lazım, böyle bir laboratuvar var, bunun akredite olması halinde Yunan adaları ve Yunanistan'la olan ticaret hacmimiz ciddi oranda artış gösterir. Bu laboratuvarın hayata geçmesi ile özellikle sebze ve meyve ihracatında ciddi artış bekliyoruz. Bu yaz Bodrum ile Samos arasında feribot seferleri başlatılacak, bu önemli bir gelişme'' 300 yıldan fazla bir süre Osmanlı egemenliğinde kalan İstanköy'de, 2 binden fazla Türk yaşıyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanköy'de çok sayıda cami, türbe, çeşme, hamam inşa edilmiş. Ada sakinlerince, ''Lonca Cami'' olarak adlandırılan Gazi Hasan Paşa Camisi 18'inci yüzyılda yaptırılmış. Defterdar Hacı İbrahim Paşa Camisi ise oldukça iyi durumda bulunuyor. Osmanlı dönemi eserlerinden olan çeşmeler de adayı süslüyor, çeşmelerin büyük bir bölümü bakımsız halde bulunuyor.
|