Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilal Eryılmaz, üniversiteler ve Türk Silahlı Kuvvetler'de etiğe ilişkin bir yapının oluşturulmaması ve bu kurumların etikle ilgili hazırlanan denetim kanununun dışında tutulmasının doğru olmadığını belirtti.
Ankara Dedeman Otel'de düzenlenen basın toplantısında yolsuzlukla mücadele için hazırlanan "Yolsuzluklarla Mücadelede Etik" isimli projeyi kamuoyuna açıklandı. Toplantının açılışında konuşan Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Eryılmaz, yönetim sisteminde etik değerlerin yerleşmesinin kamu gücünü kötüye kullanımı engelleyeceğini belirterek, "Etik, siyaset ve yönetim sistemine karşı güven oluşturmanın ve bun sürdürmenin vazgeçilmez bir unsurudur. Bir siyaset ve yönetim sisteminin kalitesi, etik davranış ilkelerinin siyasal ve bürokratik toplumda uygulama ve yerleşme düzeyiyle yakından ilgilidir" dedi.
Prof. Dr. Eryılmaz, Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun yetki ve görevlerini de "1- Kamu görevlilerinin uymaları gereken etik davranış ilkelerini ve hediye alma yasağının kapsamını belirlemek, 2- Etik davranış ilkelerinin ihlal edilmesi halinde gerekli denetimleri yapmak, 3- Kamuda etik kültürünü yerleştirmek üzere çalışmalar yapmak veya yaptırmak ve bu konuda yapılacak çalışmalara destek olmak" şeklinde açıklarken, kanun hükümlerinin; Cumhurbaşkanı, TBMM üyeleri, Bakanlar Kurulu üyeleri, Türk Silahlı Kuvvetler ve yargı mensupları ile üniversiteler için haricindeki kamu çalışanları için uygulandığını belirtti.
Üniversiteler ve TSK'da etiğe ilişkin bir yapı kurulamaması ve bu kurumların kanunun dışında tutulmasının doğru olmadığını belirten Prof. Dr. Eryılmaz, şunları kaydetti:
"Genel olarak 'idare' denilen yapının içinde yer alan üniversiteler ve Türk Silahlı Kuvvetleri, kanun kapsamının dışında tutulmakla birlikte, söz konusu kurumlarda yasal anlamda etiğe ilişkin bir yapı kurulamamıştır. Ayrıca yargı ve siyaset kurumu bünyesinde de etik düzenlemeler ve bunların uygulamasını gözetleyecek ve denetleyecek bir kurumsal yapı oluşturulamamıştır. Düzenlemelerin paralelliği ilkesi ve etik yönetimde başarının sağlanması, ayrıca bizatihi etik kavramının ruhuna uygunluk bakımından söz konusu kurumlarda da yasal anlamda düzenlemelerin yapılması ve mekanizmaların kurulması gerekmektedir. Çünkü etik, herkes için gereklidir."
Projenin amacına da değinen Eryılmaz, "Bu proje ile, yönetsel sistemin yapı, işleyiş, kurallar ve politikalar olarak kalitesini iyileştirmeye yönelik öneriler geliştirmek, diğer taraftan da etik bilincin geliştirilmesi suretiyle kamu çalışanlarının etik yönden niteliklerinin arttırılması amaçlanmaktadır" diye konuştu.
Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı da yolsuzlukta mesafe katedilmesine rağmen Türkiye'nin dünya genelinde çok kötü bir konumda olduğunu belirtti. Yazıcı, "Geçmiş yıllara göre yolsuzlukla mücadelede bir çok adım atılmasına rağmen 2007 yılı için yayınlanan bir yolsuzluk raporuna göre Türkiye'nin 179 ülke içinde 64. sırada yer alması, dünyada ekonomik büyüklük olarak 17. sırada olan ülkemizin, temiz toplum sıralamasında bu derece geri olması, çok düşündürücüdür" dedi.
Yazıcı, saydam ve şeffaf bir sistemin daha demokratik bir yapı için gerekli olduğunu vurguladı.
|