10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 2006 yılında veto ettiği Vakıflar Kanun Tasarısı yeniden TBMM gündeminde. Cemaatler, 1000'e yakın kıymetli mallarını ilgilendiren kanunu AİHM'e götürmeye hazırlanıyor.
Vakıflar Kanunu gayrimüslim cemaatlerin ve Avrupa Birliği'nin beklentisinin aksi düzenlemelerle yasalaşıyor. 10. Cumhurbaşkanı Sezer'in 2006 yılında veto ettiği tasarı, TBMM Adalet Komisyonu'nda "aynen" kabul edildi. Önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'ndan da geçerek, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp yürürlüğe girmesi bekleniyor. Hukukçuların tasarıya yönelik tepkilerinin ana noktası, uygulamada "devletlerarası mütekabiliyet" ilkesini saklı tutmasından kaynaklanıyor. Bu ilke, başka ülke vatandaşlarına yönelik olduğundan; Türk vatandaşı olan, ancak dinleri çoğunluktan farklı, yani gayrimüslim olanlar "yabancı" olarak niteleniyor. Devletin el koyup, üçüncü şahıslara sattığı okul, ibadethane gibi sosyal amaçlı gayrimenkullerinin iadesini de sağlamayan tasarı, hukukçulara göre "hukuksuzluğa kılıf" hazırlıyor. Fener Rum Patrikhanesi ile Süryani ve Katolik cemaatlerinin avukatı Kezban Hatemi, tasarının tahmini olarak, azınlıklara ait trilyonların üzerindeki değerde 1000 gayrimenkulü ilgilendirdiğini ifade etti.
Agos Genel Yayın Yönetmeni Etyen Mahçupyan da bu kanun kalıcı bir kanun olamayacağını ifade ederek, "Bu mesele bu yasayla yönetilemez. Problemler devam edecek demektir. AİHM'e açılmış değişik cemaatlerden 4-5 dâvâ var. Cemaatler, dâvâları doğrusu bu yasa için bekletiyorlardı. Bilerek beklediler. Bu yasa hakikaten doğru dürüst bir gelecek vaadetmiyorsa ve cemaatler haklarını geri alamayacaklarsa o zaman önümüzdeki bir-iki yıl içinde çok sayıda vakıf AİHM'e gidecektir" diye konuştu.
|