Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, okul kantinlerde satılan bazı yiyecek ve içeceklerin, öğrencilerin sağlığı üzerinde obezite, hipertansiyon, diyabet, koroner arter hastalığı gibi risk ve tehlikeler meydana getirdiğini söyledi.
Çakar, cips, kola, gazlı içecekler başta olmak üzere, öğrencilerin sağlığını tehlikeye sokan yiyecek ve içeceklerin de okul kantinlerinde satılmasının bir an önce yasaklanmasını istedi.
Dernek Genel Merkezinde basın toplantısı düzenleyen Çakar, okuldaki kantin, kafeterya ve yemekhanelerde öğrencilere satılan gıdalarla ilgili olarak velilerden gelen şikâyetler üzerine bir araştırma yaptıklarını bildirdi.
Çakar, şubelerinin faaliyet gösterdiği 40 il ve ilçedeki 300 dolayında ilköğretim okulu ve lisede yaptıkları araştırma sonucunda, öğrencilerin sağlığı açısından risk ve tehlike oluşturabilecek, cips, gofret, kek, şekerleme, çikolata, sucuklu, salamlı tost ve sandviç, bisküvi, kola ve diğer gazlı içecek ve meyve sularının ağırlıkta olduğunu belirlediklerini ifade etti.
Araştırmaları sırasında kantin ve kafeteryaların denetlenmediğini gördüklerine de işaret eden Çakar, bu gıdaların öğrencilerin sağlığı üzerindeki etkileriyle ilgili çeşitli bilim kuruluşlarından görüş istediklerini belirtti.
Derneğe, Hacettepe, Ankara ve Gazi üniversitelerinin ilgili birimleri ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü’nün görüş bildirdiğini anlatan Çakar, şöyle konuştu: “Bilim kuruluşlarının ortak görüşlerine göre kantinlerde satılan bu yiyecek ve içecekler, öğrencilerin sağlığı üzerinde obezite, hipertansiyon, diyabet, koroner arter hastalığı, osteoporoz, alerji ve kanser gibi risk ve tehlikeler meydana getirmektedir. Bilim kurullarınca bu yiyecek ve içeceklerle öğrencilerin beslenemedikleri, yalnızca karınlarını doyurdukları belirtilmektedir.’’
PASTÖRİZE SÜT, TAZE SIKILMIŞ MEYVE SUYU
Çakar, söz konusu kuruluşların, kantin ve kafeteryalarda pastörize süt ve ayran, yoğurt, taze meyve, taze sıkılmış meyve suları, kurutulmuş meyve, kurutulmuş yağlı tohumlar, içme suyu, pastörize domates suyu, üzüm suyu, pastörize beyaz peynirle yapılmış tost ya da sandviç satılmasını önerdiğini belirtti.
Turhan Çakar, bu kuruluşların öğrencilerin yeterli ve dengeli şekilde beslenmesini sağlamak için doğru gıda seçimi konusunda eğitilmeleri, kantin ve kafeteryaların sattıkları ürünlerin hijyen bakımından yetkili kuruluşlar tarafından denetlenmesini ve okul kantinleri yönetmeliklerinin hazırlanmasını tavsiye ettiklerini de söyledi. Dernek olarak da cips, kola, gazlı içecekler başta olmak üzere öğrencilerin sağlığını risk ve tehlikeye sokan yiyecek ve içeceklerin okul kantinlerinde satılmasının bir an önce yasaklanmasını istediklerini belirten Çakar, ‘’Riskli gıdalarla ilgili özendirici reklâmlarla, bu gıdaların reklâmlarında çocukların reklâm aracı olarak oynatılması yasaklanmalıdır’’ dedi.
Sağlıksız bir nesil ve buna bağlı olarak sağlıksız bir toplum yetiştiğine dikkat çeken Çakar, hükümeti, Millî Eğitim, Tarım ve Köyişleri, Sağlık, Sanayi ve Ticaret Bakanlıkları ile RTÜK’ü göreve çağırdı.
|