Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Küçüködük, süt çocuklarına bal yedirilmemesi gerektiğini söyledi.
Clostridium botülinumun doğada; dışkı, toz, toprak, taze veya pişirilmiş tarım ürünlerinde bulunan bir mikroorganizma türü olduğunu belirten Prof. Dr. Şükrü Küçüködük, bu bakteri türünün sporlu olduğunu, sporların sadece kaynatılmayla ve besinlerin korunmasıyla ilgili alınan tüm önlemlere rağmen varlıklarını devam ettirdiğini anlattı. Buna karşın C. botülinum toksininin (zehiri) ışığa duyarlı olduğunu ve 80 derecede 10 dakika kaynatılmakla parçalandığını ifade eden Prof. Dr. Küçüködük, "Botülinum toksini, bilinen en güçlü zehirdir. Toksin, beyin ve sinirleri etkileyerek ve solunum kaslarının felcine yol açarak ölüme neden olur" dedi.
Süt çocuklarında oluşan hastalığa infantil botülizm denildiğini, sporların ağız yoluyla alınması sonrası bağırsakta çoğalmaları ve botülizm toksini üretmeleri sonucu hastalığın geliştiğini kaydeden Prof. Dr. Şükrü Küçüködük, "Olguların yüzde 95'inde yaş 3 hafta ila 6 ay arasındadır. Hastalığa neden olan kaynak dışkı veya tozlu hava yoluyla olabilmektedir. En önemli risk faktörleri bağırsak geçişinin yavaş(günde bir dışkı altında) olması ve sporlardan arındırılmamış bal alımıdır. Anne sütü bu mikroba karşı koruyucu olup hastalığın ölümcül seyretmesinden 3-30 gün sonra infantil botülizm bulguları gelişir. Bunlar; tuvaletini yapamama azlığı veya yokluğu, beslenme güçlüğü, uykuya eğilim, huzursuzluk, zayıf sesle ağlama ve hareketlerde azalma, göz ve göz kaslarında felç durumları, ağızda tükürük salgısında artma, yutamama ve solunum kaslarında felç gelişimidir" diye konuştu.
|