Bozuk aile yapısının çocuk suçluluğunda önemli etken olduğunu belirten uzmanlar, parçalanmış ailelerle geçimsizliğin, sürekli karı-koca kavgasının olduğu, babası içki kullanan veya işsiz olan ailelerin çocuklarının suça yönelebileceğini söylüyor.
Uzmanlar, ailenin disiplin anlayışının tutarsızlığı, cezaya yer verilmesi, aşırı sert ve otoriter tutum, hoşgörüden uzak ve baskılı disiplin uygulaması ile çocuğu tümüyle dürtü ve isteklerinin doğrultusunda serbest bırakan, aşırı hoşgörülü ya da umursamaz bir yetiştirme tarzının, yanlış ve zararlı olduğunu kaydetti.
Bursa Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, çocuğun sağlıklı bir ruhsal ve toplumsal gelişme göstermesi için ailenin tutarlı bir disiplin uygulaması ve belli ölçüde otoritenin, denetimin varlığının bulundurulması gerektiği vurgulandı.
Bozuk aile yapısının çocuk suçluluğunda önemli etkenlerden biri olduğunun belirtildiği açıklamada, suçluluğun öğrenilen bir davranış olduğuna vurgu yapıldı.
Toplumsal davranışların
temelini anne sevgisi oluşturur
Açıklamada; “Anne yoksunluğu veya düzensiz anne-çocuk ilişkisi çocuk suçluluğuna yol açabilir. Bebeklikte anne bakımından yoksun çocuklarda hem fiziksel hem de ruhsal gelişim geriliği görülür. Çocuklar daha küçükken anne sevgisini ve ilgisini kaybetmemek için uslu durmayı, annenin istediği gibi davranmayı öğrenirler. Yani toplumsal davranışların öğrenilmesinin temelinde anneye duyulan sevgi ve bağlanma vardır” denildi.
|