Ankara’nın “kanayan yarası” olarak nitelendirilen Mamak Çöplüğüne “Ankara katı atık yönetimi projesi” ile köklü bir çözüm getirildi. Günlük 4 bin tonun üzerindeki çöpün döküldüğü Mamak Çöplüğünde şu anda 5.6 megawatt olan elektrik üretiminin, yıl sonunda 11.2 megawatta kadar çıkarılması planlanıyor.
Yakın zamana kadar Ankara’nın “kanayan yarası” olarak nitelendirilen Mamak Çöplüğü, artık aydınlattığı konutlarla ülke ekonomisine katkı sağlayan bir üretim merkezi haline geldi. Mamak Çöplüğü’nden elde edilen elektrik enerjisi, 20 bin konutun aydınlatılmasında kullanılıyor.
Başşehre 10 yıl süreyle elektrik enerjisi sağlayacak deponi gazı rezervine sahip olan Mamak çöplüğü, şu anda ürettiği elektrik enerjisiyle bütün tesisin ihtiyacını karşılarken, aynı zamanda 20 bin konutun ihtiyacını sağlayacak miktarda elektrik enerjisini de TEİAŞ’a satıyor.
Mamak çöplüğünde oluşan gaz, dikey ve yatay borular vasıtasıyla kolektörde toplandıktan sonra, bölgeye yerleştirilen 4 jeneratöre nakledilerek, elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Şu anda 5.6 megawatt olan üretimin, yıl sonunda 11.2 megawatt'a kadar çıkarılması planlanıyor.
DÖRT BİN TON ÇÖP DÖKÜLÜYOR
Ankara’nın günlük 4 bin tonun üzerindeki çöpünün döküldüğü Mamak Çöplüğü’nde, vahşi depolama yöntemiyle biriken çöpün, çevreye verdiği zarar ve potansiyel tehlike, çevrede yaşayanları tedirgin ediyordu. Mamak Çöplüğü, uzun yıllar biriken metan gazının patlama riski, organik çöpten çıkan sızıntı suyunun su kaynaklarına karışma tehlikesi ve etrafa yayılan kötü koku ile hatırlandı.
Çöplükte uzun yıllar biriken çöp yığınları hafriyat toprağıyla örtüldü. Çöplük alanında meydana gelebilecek erozyon ve kayma ihtimaline karşı terasların önüne hafriyat yığınlarıyla dev setler çekildi. Kolektörde toplanan gazdan, jeneratör sistemiyle elektrik enerjisi üretilmesi sağlandı.
Bölgede başlayan ağaçlandırma çalışmalarının yanı sıra, inşası tamamlanan 5 bin metrekarelik sera, 850 metrekarelik kafeterya alanı ile bölgeye piknik yapılabilecek bir nitelik kazandırılıyor.
|