Adana Valiliği, özellikle çocuk ve kadınların sefalet içinde, sağlıksız şartlarda yaşadıkları çadırlara bundan böyle “sezonluk” izin verme kararı aldı.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Vali İlhan Atış, tarımın en yoğun yapıldığı yörelerden Çukurova’da, tarım işçilerinin sezonluk işçiler olmasına rağmen yılın 12 ayında bu çadırlarda kalanların olduğunu gözlemlediğini bildirdi.
Karataş ilçesi ve Tuzla çevresinde yoğunlaşan tarım işçisi çadırlarını ziyaret ettiğini, orada özellikle kadın ve çocukların sefalet içinde, sağlıksız bir şekilde yaşadıklarına şahit olduğunu vurgulayan Vali Atış, bunun Türkiye’nin de imza attığı uluslararası sözleşmelere aykırı bir durum olduğunu belirtti.
Tarım işçilerinin bu durumuna çözüm getirmek için çeşitli alternatifler üzerinde düşündüklerini belirten Atış, “Saman, kamış ve naylonlardan yapılmış derme çatma çadırlar, susuz, tuvaletsiz yaşam koşulları, yaşadığımız yüzyıla yakışmıyor. Oysa, yaptığımız hesaplamalara göre her çadırda çalışan birkaç kişi var. Onlar, yaptıkları iş karşılığında bir asgari ücretliden az para kazanmıyorlar. Nasıl ki bir fabrika işçisi, fabrikasının bahçesine çadır kurup kalamıyorsa, tarım işçileri de tarlada çadır kurmamalı” dedi.
Atış, Çukurova’da tarımsal faaliyetlerin dönemsel olduğunu, pamuk çapalama, toplama, seraya karpuz ekimi, sebze ve meyve ile narenciye toplama sezonlarının tarihlerini dikkate alarak, bu işlerde çalışan tarım işçilerine çadır kurmaları konusunda ‘dönemsel’ olarak izin vereceklerini kaydetti.
|