Türk-İş tarafından hazırlanan raporda, ‘’son yıllarda AB müktesebatına uyum çalışmaları çerçevesinde çalışma yasalarında yapılmaya çalışılan değişiklikler ve arttığı söylenen sosyal diyaloğa rağmen, örgütlenme çalışması yapan sendika ve örgütlenmek isteyen işçilerin ağır bedeller ödedikleri’’ belirtildi.
Raporda, özel sektörde örgütlenme faaliyetlerine başlanılan iş yerleri ile toplu sözleşme imzalanması başarılabilmiş iş yerleri arasındaki oranın, değişik iş kollarında yüzde 10-20’ler düzeyinde kaldığına işaret edildi. Konfederasyonun raporunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından her 6 ayda bir yayınlanan çalışma istatistiklerine göre, Temmuz 2007 itibariyle Türkiye’deki toplam işçi sayısının 5 milyon 197 bin 701, toplam sendikalı işçi sayısının 3 milyon 31 bin 217 ve sendikalaşma oranının yüzde 58,40 olarak açıklandığı belirtildi. Oysa toplu iş sözleşmesi kapsamında olanlara bakıldığında kamu da 505 bin, özel sektörde de 408 bin işçinin toplu iş sözleşmesi kapsamında olduğunun görüldüğüne işaret edilen raporda, ‘’yevmiyeli çalışanların yüzde 91’i, ücretli çalışanların yüzde 23’ü kayıt dışı çalışmakta’’ denildi.
Raporda, şu anda Türkiye’de aylık 150 YTL’ye çalışan, sigortası ve hiçbir güvencesi olmayan kaçak işçi, asgarî ücretle çalışan ve sigortası olan işçi ile toplu iş sözleşmesinden yararlanan işçiler olmak üzere 3 işçi profili oluştuğu vurgulandı.
|