Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 5 yaşından küçük 1 milyon çocuğun ölümüne yol açan pnömokok (menenjit, zatürre, kan iltihabı, orta kulak iltihabı ve sinüzit vb) hastalıklarından korunmanın en etkili yolunun çocukları aşılamak olduğu bildirildi.
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Himmet Karazeybek, pnömokok mikrobunun bebeklerde ve çocukluklarda burun, geniz ve boğazda yaygın olarak bulunduğunu söyledi.
Burun içinde ve boğaz bölgesinde pnömokok bulunan bebek ve çocukların, mikrobu diğer bireylere öksürme veya hapşırma esnasında, yıkanmamış ellerin ağız ve burun bölgesi ile teması veya yakın temas yoluyla bulaştırabildiğine değinen Karazeybek, pnömokokların özellikle çocukların toplu halde bulunduğu kreş ve anaokulu gibi yerlerde çok daha hızlı yayıldığına işaret etti.
Hastalığın tedavisinde genel olarak antibiyotiklerin kullanıldığını, ancak pnömokokların her geçen gün antibiyotiklere karşı direnç kazandığını ifade eden Karazeybek, şunları söyledi: ‘’Pnömokok hastalıklarının tedavisi giderek zorlaşmakta ve tedavi başarısı düşmektedir. Korunmanın en etkili yolu çocukları aşılamaktır. Çocukları hastalıklara karşı aşıyla koruyarak sık antibiyotik kullanımının azaltılması, mikropların antibiyotiklere karşı direncini de düşürebilir.’’
|