Eğitim-Sen’in öğretmenler arasında yaptığı ankette eğitimcilerin içinde bulundukları sıkıntılar bir kez daha hatırlandı. Türkiye genelinde yapılan ankete katılan öğretmenlerin yüzde 88’i borçlu.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim Sen), internet üzerinden, öğretmenlerin sosyoekonomik ve kültürel durumlarına yönelik yaptığı ankete göre, öğretmenlerin yüzde 47’si maddî imkânsızlıkların yetersizliğinden rahatsız olduğunu belirtirken, yüzde 88’i borç ya da taksiti bulunduğunu kaydetti.
Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, sendika genel merkezinde düzenlediği basın toplantısı ile sendikanın, Türkiye genelinde 2 bin 104 öğretmenin katılımı ile öğretmenlerin sosyoekonomik ve kültürel durumlarını araştıran anket çalışmasının sonuçlarını açıkladı.
Ankete büyük oranda ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin katıldığını belirten Dinçer, ankete katılan öğretmenlerin yüzde 38’i ek iş yaptığını, yüzde 48’i yapmadığını ancak fırsatı olduğunda ek iş yapacağı sonucuna ulaştıklarını belirtti. Öğretmenlerin yüzde 57’sinin kirada oturduğunu aktaran Dinçer, yüzde 82’sinin bankalardan kredi kullandığını ifade etti.
Ankette “Bir takım elbise satın almak sizi ekonomik olarak nasıl etkiler?” sorusunu cevaplayan öğretmenlerin yüzde 49’u bunun bütçelerini çok fazla etkileyeceği, yüzde 32’si çok az etkileyeceği yönünde görüş bildirdiğini aktaran Dinçer, soruyu cevaplayan öğretmenlerin ancak yüzde 7’sinin takım elbise almanın ekonomisini etkilemeyeceğini belirttiğini söyledi.
Ankete katılanlar arasında borç ya da taksiti bulunan öğretmenlerin oranının yüzde 88, olmayanların oranının ise yüzde 5 olduğunu dile getiren Dinçer, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde, millî gelirden eğitime yüzde 5, yükseköğretime yüzde 1,5 pay ayrılması, okullara genel bütçeden ödenek aktarılması, güvencesiz çalışmaya son verilmesi, kadrolu çalışmanın esas alınması, bütün eğitim ve bilim çalışanlarının taban aylığının vergiden muaf tutulması gibi taleplerini dillendireceklerini ifade etti.
|