Türkiye, önümüzdeki 5 yıllık dönemde, iş ortamının iyileştirilmesine yönelik pek çok tedbiri hayata geçirecek. 2008-2012 dönemini kapsayan 5 yıllık Eylem Planına göre, yatırım ve işletme aşamalarındaki tüm izin, işlem süreçleri kolaylaştırılacak. Beyan esasının getirilmesine, maliyetlerin azaltılmasına yönelik tüm ilgili kuruluşların katılımıyla tarama çalışmaları yapılacak.
Bunu takiben çalışma sonuçları doğrultusunda ortaya çıkan tekrarlar giderilecek ve gerekli iyileştirmeler sağlanacak. Gelecek yılın 6 aylık döneminde Avrasya coğrafyasında yer alan ülkelerle geliştirilebilecek işbirliği imkânları araştırılacak. Araştırma sonuçlarının bir eylem planına dönüştürülmesi hedeflenecek. Girişim sermayesi, kredi garantisi gibi uygulamalar geliştirilecek ve KOBİ’lerin finansman imkanları çeşitlendirilecek.
Bu kapsamda mevcut Kredi Garanti Fonu AŞ’nin sermayesi artırılacak ve yeni şubeleri açılarak, yaygınlaştırılacak. Böylece şirketin sağladığı teminat miktarlarıyla teminat sağladığı işletme sayısının artırılması sağlanacak. Gelecek yılın Ocak-Eylül döneminde İslam Konferansı Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) gündeminin zenginleştirilmesine yönelik araştırma yapılacak. Araştırmayla İslam ülkelerinin ihtiyaçlarının analiz edilip bu ülkelerin kendi aralarındaki ve Türkiye ile olan ekonomik ve ticari işbirliklerini geliştirmeye yönelik önlemler tespit edilecek.
İSTİHDAM ÜZERİNDEKİ
VERGİ YÜKÜ AZALTILACAK
Kültür ve Turizm Bakanlığının telif haklarıyla ilgili işlemlerini yürüten Telif Hakları Dairesi, etkin bir kurumsal yapıya dönüştürülecek.
Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun bazı maddelerinin değiştirilmesine ilişkin kanun tasarısı taslağı, 2009’da yasalaşacak.
İstihdam üzerindeki vergi yükü azaltılacak. Bütçe uygulamalarından sağlanan tasarruflar üretim ve istihdam üzerindeki vergi yükünün azaltılmasında kullanılacak. Mal ve hizmet piyasalarında etkinliği bozan önemli rekabet ihlalleri, öncelikli ve etkin biçimde soruşturulacak.
Yatırım ortamını iyileştirme çalışmalarının katkısıyla ve hazırlanacak bir tanıtım stratejisi çerçevesinde, doğrudan yabancı yatırımların Türkiye’ye artan oranlarda gelmesi sağlanacak. Küresel sermayenin özellikle mal ve hizmet üretimine dönük yeni yatırımlara yönelmesine çalışılacak. Bu kapsamda öncelikle, Türkiye’de yatırım yapılmasını özendirmeye yönelik Yatırım Destek ve Tanıtım Stratejisi hazırlanarak etkin şekilde uygulanacak.
|